Onverminderde belangstelling voor METS

0

19.323 bezoekers kwamen naar de RAI voor de 1.331 leveranciers van scheepsuitrusting en toebehoren voor de pleziervaart en de beroepsvaart die daar bijeen waren op de Marine Equipment Trade Show (METS). “Ruim 460 meer bezoekers en 11 meer exposanten dan vorig jaar”, meldt de organisatie. “Wij, de bezoekers en de exposanten zijn bijzonder tevreden over de beurs zoals die afgelopen week is gehouden.”

 

De overall-winnaar van de Design Award METS: de roterende patrijspoort. (foto’s EJ. Bruinekool Fotografie)

Vooral de belangstelling voor nieuwe technieken op het gebied van veiligheid, milieu en informatietechnologie neemt sterk toe. Producten die voorheen vrijwel uitsluitend werden toegepast in het superjachtsegment, komen, vaak met een vertaalslag, beschikbaar voor de beroepsvaart en ook omgekeerd is dat het geval. “De scheepvaartindustrie is nog even geïnspireerd en creatief als altijd”, stelt Bill Dixon, voorzitter van de Design Award METS. “En de fabrikanten zijn zich duidelijk bewust van het prijstechnische aspect in deze economisch gezien zware tijden.”

Draagbare warmtebeeldcamera
Een van de innovatieve producten op het gebied van veiligheid is de warmtebeeldcamera van Raymarine Nederland. “Een camera die niet werkt met een restlichtversterker en die daardoor zowel overdag, ’s nachts en met mist gebruikt kan worden”, legt productspecialist Mark van der Hoek uit. De camera is een typisch voorbeeld van een product dat voorheen is ontwikkeld voor de beroepsvaart, daarna werd aangepast voor de watersport en nu, opnieuw aangepast, uitstekend geschikt is voor de beroepsvaart.
“De beroepsvaart kent de versie van de camera die vast gemonteerd op de kop van het schip staat en een beeld doorgeeft naar de stuurhut. Deze nieuwe versie is draagbaar. Uitstekend geschikt voor gebruik in de stuurhut zelf en bij man overboord-situaties. Je ziet onmiddellijk waar de persoon zich in het water bevindt.”

AIS op iPad
Jaarlijks worden bijzonder innovatieve producten genomineerd voor de Design Award METS. Uit de 133 inzendingen werd de roterende patrijspoort van het Italiaanse bedrijf Stampaggio Costruzioni Meccaniche uitgeroepen tot overall-winnaar. De vensterlijst van deze patrijspoort schuift open en dicht over hetzelfde vlak als de vaste lijst. Hiermee is het grootste probleem van traditionele patrijspoortontwerpen opgelost: het naar binnen openslaan van het raam in de cabineruimte.
In de categorie Marine Electronics ging de prijs naar Digital Yacht voor de draadloze AIS-ontvanger voor iPhone en iPad. “Tot nu toe kon het AIS-signaal, verplicht voor schepen boven de 20 ton, alleen op een speciale ontvanger of via internet worden afgelezen”, vertelt Paul Sumpner, chief technology officer van Digital Yacht. “Deze iAIS ontvanger heeft een WIFI-poort waardoor je hem aan je iPhone of iPad kunt koppelen. Je kunt bovendien met een speciale App alle andere NMEA-producten, zoals GPS, dieptemeter en windmeter, er op aansluiten.”

Brandstofverbeteraar
Dit jaar werd een speciaal certificaat voor het ‘meest milieuverantwoorde product’ toegekend aan het Spaanse bedrijf ECO Superyacht voor het product GO2. “GO2 is een middel op basis van nanodeeltjes dat je toevoegt aan dieselbrandstof waardoor je tot 14 procent brandstof kunt besparen’, vertelt een woordvoerder van het bedrijf. “Bijkomend voordeel is dat het ervoor zorgt dat de brandstof volledig wordt verbrand waardoor schadelijke emissies en roetuitstoot aanmerkelijk verminderen.”

 

Richard Franklin (links) en Bruce Brown van ECO Superyacht met een container GO2.

ECO Superyacht heeft de resultaten van de brandstoftoevoeging laten testen door diverse onafhankelijke instituten.
“De rapporten van deze organisaties zijn voor iedereen beschikbaar. Zij tonen aan dat wat wij beweren in de praktijk is bewezen. Iedereen die gebruikmaakt van een dieselmotor kan aanzienlijke besparingen realiseren door aan de brandstof GO2 toe te voegen.” De prijs voor een container van 10 liter bedraagt 1.275 euro (exclusief BTW). “Daarmee kun je 40.000 liter diesel behandelen. Per liter betaal je omgerekend 3,2 eurocent aan extra kosten. Maar daarmee kun je tot 14 procent besparen op je brandstofverbruik.”
Om het gebruik te vergemakkelijken heeft ECO Superyacht een automatisch doseersysteem ontwikkeld dat een signaal geeft zodra de voorraad onder het minimumniveau daalt. “Op deze manier wordt automatisch de juiste hoeveelheid GO2 toegevoegd aan de brandstof en is de gebruiker verzekerd van een optimale werking.”

Stichting Sailing Kids
Alle bedrijven die in aanmerking wilden komen voor de Design Award METS betalen € 150 inschrijfgeld. Het totaalbedrag van alle inschrijfgelden wordt jaarlijks geschonken aan een goed doel. Dit jaar mocht Stichting Sailing Kids een cheque van 19.950 euro in ontvangst nemen. De stichting organiseert vaarvakanties voor ernstig zieke kinderen en hun gezinsleden.

(Evert Bruinekool)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.