- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOnderzoekslab in Duisburg gaat bijdragen aan autonome binnenvaart

Onderzoekslab in Duisburg gaat bijdragen aan autonome binnenvaart

- Advertentie -

Delen

Op symbolische wijze is in Duisburg het HafenForschungsLabor (HaFoLa) geopend. Het kan een belangrijke bijdrage gaan leveren aan het verder in praktijk brengen van onder meer autonome binnenschepen.

Valentina Himaj, plaatsvervangend minister voor Milieu en Verkeer in Noordrijn-Westfalen, en Cyrial Alias, afdelingshoofd aan het onderzoekscentrum voor scheepstechniek en transportsystemen (DST) in Duisburg, openden het havenlaboratorium op 4 september met een zogenoemde ‘water-mixing-ceremonie’. Ze druppelden watermonsters uit maritieme onderzoeksinstellingen van over de hele wereld in het waterbekken. Daarmee wensten zijn de onderzoekers van het HaFoLa op symbolische wijze succes.

Bij de opening werd water uit onderzoeksinstituten van over de hele wereld gemixt. (foto JRF)

Haventechnologie

In het nieuwe laboratorium wordt onderzoek gedaan naar logistieke infrastructuur. De nadruk ligt op havenlogistiek en landzijdige activiteiten in de binnenvaart. Het laboratorium wordt door deelstaat Noordrijn-Westfalen gesubsidieerd met 1,5 miljoen euro.

NRW-verkeersminister Oliver Krischer onderstreepte het belang van het HaFoLa voor de sector en de regio. “Duisburg heeft niet alleen de grootste binnenhaven van Europa, maar is dankzij het excellente onderzoek van DST in samenwerking met Universiteit Duisburg-Essen en andere partners een internationaal erkende onderzoekslocatie voor de ontwikkeling van haventechnologie en innovaties in de binnenvaart.”

“Hier in Duisburg wordt de geautomatiseerde binnenvaart van morgen ontwikkeld”, zei de rector van de universiteit, Barbara Albert. “Met het HaFoLa maken we de weg vrij om onze onderzoeksresultaten naar de praktijk te brengen. Op die manier helpen we de Duitse havens slagvaardig te blijven.”

Kleine haven

HaFoLa vormt een aanvulling op de activiteiten van het DST. Het gaat zich onder meer richten op het afmeren en vastmaken van schepen, overslagmiddelen en -technieken en het managen van havenfaciliteiten. Daartoe is in een hal een haven nagebouwd, met een havendok, een kade, scheepsmodellen, containers en overslagmaterieel.

Het HaFoLa is net als het DST een instituut van de Johannes-Rau-Forschungsgemeinsschaft (JRF), die in Noordrijn-Westfalen zestien wetenschappelijke instituten heeft met in totaal meer dan 1.600 medewerkers.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -