Onderzoek naar cybersecurity in Rotterdamse haven

0
(foto Tekst & Toebehoren)

Volgende week starten Havenbedrijf Rotterdam, FERM, SmartPort, de VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, de Haagse Hogeschool en de Avans Hogeschool een veiligheidsonderzoek naar cybersecurity in de Rotterdamse haven.

De haven is steeds afhankelijker van digitale systemen en technologieën. Digitale informatie-uitwisseling en verbanden tussen ketens en organisaties zijn cruciaal. Daardoor is er behoefte aan strategisch inzicht in cybersecurity aldus Havenbedrijf Rotterdam.

Tijdens het World Economic Forum 2018, dat in januari in Davos plaatsvond, is cybersecurity bestempeld als één van ‘s werelds grootste risico’s. Het aantal cyberaanvallen neemt drastisch toe en cyberaanvallen kosten de wereldeconomie volgens schattingen jaarlijks zo’n 445 miljard dollar.

De praktijk heeft aangetoond dat bedrijven in de Rotterdamse haven kwetsbaar kunnen zijn voor digitale dreigingen. Vorig jaar gingen de APMT-terminals plat door een computerhack.

 

Nulmeting

Het onderzoek heeft als doel het opzetten van een “nulmeting” voor cybersecurity in het havengebied: hoe staat de haven er nu voor? Het onderzoek zal ingaan op drie thema’s:
1. dreigingen en technische maatregelen
2. technologische afhankelijkheden en organisatorische maatregelen
3. kennis- en ontwikkelbehoefte voor informatievoorziening omtrent cybersecurity

De goede samenwerking tussen kennisinstituten, publieke en private partners heeft geresulteerd in de opzet van dit onderzoek. Volgende week start het onderzoek met het versturen van een enquête naar organisaties en bedrijven in de Rotterdamse haven. Dan ook, op 11 juni, opent het Haven Cyber Meldpunt zijn deuren.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.