Onderzeeër is gevaarlijk en moet weg

0

Gemeente Amsterdam verwijdert en sloopt de onderzeeër Foxtrot B-80 in de haven van de NDSM-werf. De onderzeeboot verkeert in zeer slechte staat en is een gevaar voor de omgeving.

De 90 meter lange onderzeeboot is van Russische makelij. De Foxtrot-klasse is tot begin jaren 80 door Rusland gebruikt.

Het schip roest en bevat veel asbest en andere schadelijke stoffen, waaronder chroom-6. De sloopvoorbereidingen starten 25 november.

Mislukt

De Foxtrot werd in 2002 door ambitieuze ondernemers naar Amsterdam gehaald om hem in te richten voor presentaties en bijeenkomsten. Dat project mislukte, waarna verschillende partijen zich achtereenvolgens over het schip ontfermden. Ook zonder succes. De laatste jaren werd er volgens de gemeente niet meer naar het schip omgekeken.

Het vaartuig gaat half december op transport. Dat vereist een specialistische aanpak. De Foxtrot wordt tussen pontons de haven uitgesleept richting Rotterdam, om scheuren en zinken tijdens het transport te voorkomen. Het slopen zal een groot deel van 2020 in beslag nemen, stelt de gemeente.

Asbest

Het net nieuwe Nederlandse staalrecyclingbedrijf Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl, moet ervoor zorgen dat de onderzeeër duurzaam wordt verwerkt, zodat het milieu geen schade oploopt. In deze fabriek wordt het asbest veilig afgebroken, zodat het resterende staal kan worden gerecycled.

PMC heeft als eerste bedrijf ter wereld technologie ontwikkeld om asbesthoudend metaal volledig te recyclen. Het staal wordt verhit tot een temperatuur van 1.500 graden Celsius, waardoor de asbestvezel volledig afbreekt.

tekst en foto Evert Bruinekool

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.