‘Ondanks laagwater blijft geen ton liggen’

0
(foto Faltboot)

Een groot deel van de Duitse vaarwegen kampt nu al enkele weken met lage waterstanden. Onder meer op de Rijn, Donau en Elbe kunnen binnenschepen slechts gedeeltelijk afgeladen varen. Dat wil nog niet zeggen dat leveringen niet op tijd aankomen. Daarop wijst binnenvaartbond BDB in een persmededeling. De BDB geeft hierin aan dat ondanks de lage waterstanden nog steeds geen ton blijft liggen.

Er zijn verschillende opties om de lage waterstanden het hoofd te bieden, waaronder het verdelen van lading over meerdere schepen of het verschuiven van de levertijd. De BDB wijst er ook op dat de geplande maatregelen in het Bundesverkehrswegeplan 2030 tot een betere bevaarbaarheid bij laagwater zullen leiden. Zo worden met de aanpassingen van de vaargeul van de Middenrijn en de Main bottlenecks voor de binnenvaart weggewerkt.

Voorlopig worden grote binnenschepen door de lage waterstand nog niet volledig beperkt in hun activiteiten. Voor binnenvaartondernemers zelf is het huidige laagwater niet nadelig, aangezien hierdoor de vraag naar extra scheepsruimte toeneemt. Als dit is vastgelegd in de contracten wordt ook een laagwatertoeslag betaald.

 

archieffoto: Laag water op  de Rijn (foto Faltboot)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.