- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOM biedt schipper 'Grave' schikking

OM biedt schipper ‘Grave’ schikking

- Advertentie -

Delen

Het Openbaar Ministerie heeft de schipper die op 29 december 2016 de stuw bij Grave kapotvoer een transactie aangeboden. Op basis van het dossier is het OM van mening dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan overtreding van het Binnenvaartpolitiereglement.

Het motortankschip Maria Valentine ramde, geladen met 2.000 ton benzeen, op 29 december de stuw bij Grave op de Maas. Uit onderzoek is gebleken dat een veelheid van factoren heeft bijgedragen aan de aanvaring, stelt het Arrondissementsparket Oost-Nederland.

“Door de dichte mist, met een zicht minder dan 25 meter, waren de borden op de oever van de Maas niet zichtbaar voor de schipper. Voor zijn navigatie maakte de schipper gebruik van een elektronische kaart. De pijl die op deze kaart verwees naar de sluis, bleek verkeerd om in de kaart geplaatst te zijn. Bij de havens die de schipper al gepasseerd was, lagen de sluizen steeds aan de linkerkant van de rivier, terwijl de sluis bij Heumen aan de rechterkant ligt. Vlak voor de aanvaring is de schipper nog door een ballenlijn – een ketting met drijvers die over de rivier is gespannen – gevaren. Daarna heeft hij de onder de Thompsonbrug gelegen stuw geramd.”

 

Goed zeemanschap

Het OM verwijt de schipper dat hij niet via de marifoon contact heeft opgenomen met de sluismeester van de sluis Grave om zijn komst aan te kondigen. Dit had hij op grond van goed zeemanschap moeten doen. Dit levert een overtreding van artikel 1.04 van het Binnenvaartpolitiereglement op.

Door de aanvaring is het waterpeil met 15 centimeter per uur gezakt. Ten tijde van het ongeval waren geen schepen op het betrokken traject aanwezig. Daarom was er geen sprake van gevaarzetting voor andere schepen. Uit veiligheidsmetingen aan boord van het schip is vastgesteld dat er geen ontploffingsgevaar is geweest. Het OM ziet daarom geen grond voor vervolging voor zwaardere feiten dan de overtreding van het Binnenvaartpolitiereglement.

Voor deze overtreding is volgens de richtlijnen een schikking passend. Het OM heeft de schipper een transactie van 1.400 euro aangeboden. Dat is volgens de geldende richtlijnen het maximale bedrag.

foto: De stuw raakte ernstig beschadigd en de scheepvaart op de Maas lag weken plat. (foto Noud van der Zee)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -