- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNMT veroordeelt dwangarbeid Noord-Koreanen op Poolse werven

NMT veroordeelt dwangarbeid Noord-Koreanen op Poolse werven

- Advertentie -

Delen

Op Poolse scheepswerven worden Noord-Koreaanse dwangarbeiders ingezet. Dat blijkt uit onderzoek van het LeidenAsiaCentre van de Universiteit Leiden.

De Noord-Koreanen zouden ook hebben gewerkt op werven die casco’s voor Nederlandse opdrachtgevers bouwden. De betreffende Nederlandse bedrijven hebben in de media gereageerd dat ze nooit iets hebben geweten of gezien van de dwangarbeid. Geen van hen doet nog zaken met de werven.

De arbeiders gaan gedwongen naar het buitenland – hun familie moet in Noord-Korea achterblijven – en hebben daar nauwelijks vrijheid. Ze werken vooral in de scheepsbouw, bouw en industrie. Hun salaris gaat naar de Noord-Koreaanse regering.

 

Afkeuren

Netherlands Maritime Technology (NMT) veroordeelt de beschreven praktijken. Bas Ort, voorzitter van branchevereniging waaronder ook het Nederlandse scheepsbouwcluster valt, stelt in een reactie: “Met grote afkeuring heb ik kennis genomen van deze berichtgeving. Wij als Nederlands scheepsbouwcluster keuren dit soort praktijken vanzelfsprekend sterk af en distantiëren ons hier krachtig van.”

Eind vorig jaar werkte NMT mee aan de World Day for Decent Work. In het kader van die themadag stelde de brancheorganisatie een ‘standpunt voor Veilig en Eerlijk werken’ op: “(…) Onze internationaal georiënteerde bedrijven hebben vakbekwame arbeidskrachten nodig met slimme hoofden en slimme handen en hart voor hun werk. Die vakmensen zoeken ze dicht bij huis en ook op de Europese arbeidsmarkt. Soms hebben ze tijdelijk specialisten van buiten Europa nodig. Onze branche-ambitie is om verantwoordelijke werkgevers te zijn voor iedereen die aan de bijzondere projecten werkt. Of ze van dichtbij of veraf komen, of ze vast of tijdelijk werken. Juist omdat de wetgeving voor arbeid ingewikkeld is hebben we de overheid nodig om scherp te blijven. We werken daarom samen met de inspecties in preventie- en voorlichtingsprogramma’s. Verantwoord werkgeverschap loont: het levert gemotiveerde werknemers, een goede naam bij klanten en aantrekkingskracht voor jongeren die we zo hard nodig hebben.‘’

Deze lijn zet NMT onverminderd door, aldus Ort, en daarbij roept NMT haar partners op hierin samen op te trekken.

Op 7 februari 2018 zond de EO de 2DOCpreportage Dollar Heroes uit.

foto: archieffoto Chirnoagarazvan

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -