OhSoStill maakt naam waar

0

Op dinsdag 17 juli werd de fluisterboot OhSoStill opgeleverd door Tinn-Silver uit Maasbracht. De doop werd op Griekse wijze uitgevoerd door Gerry Polak.

De OhSoStill is een ontwerp van architect Han van Vossen uit Giethoorn. De aluminium fluisterboot gaat varen als rondvaartboot in de smalle kreken van De Biesboch. De thuishaven is Werkendam. De OhSoStill is daarheen met een oplegger vervoerd.

Tinn-Silver, dat onderdeel is van Tinnemans Floating Solutions, bouwde zijn eerste fluisterboot in opdracht van hoofdaannemer Van Vossen Engineering uit Giethoorn. De vloot van Biesbosch Fluistertours wordt hiermee uitgebreid met een derde rondvaartboot.

Eigenaar Kees Polak: “Wij hebben gekozen voor Tinn-Silver, omdat ontwerper Han van Vossen een goede samenwerking heeft opgebouwd met deze scheepswerf.
Hij heeft ook de andere twee rondvaartboten van ons bedrijf getekend.”

 

Rolstoelplaatsen

De elektrisch aangedreven fluisterboot OhSoStill zal, evenals de twee andere boten Silence en Whisper, gaan varen op de smalle kreken van de Brabantse Biesbosch. Uitvalsbasis is het Biesboschmuseum nabij Werkendam.

De OhSoStill heeft twee Arka-elektromotoren van 7.500 Watt, aangesloten door Vissers & Van Dijk uit Maasbracht, en gaat varen op groene stroom (gedeeltelijk op zonne-energie).
De rondvaartboot is 14,95 meter lang en 4 meter breed. De faciliteiten zijn gelijk aan die van de Silence en de Whisper.

Polak: “Wij zijn heel trots op deze rondvaartboot. Het bijzondere van de OHSoStill is dat we aan rolstoelgebruikers de mogelijkheid geven te genieten van de natuur in de Biesbosch door deze boot te voorzien van vier rolstoelplaatsen. Ook hebben we een invalidenlift geplaatst. Zo kunnen mensen met een beperking ten volle meevaren.”

 

Gevoel

In totaal is er aan boord van de OhSoStill plaats voor zestig personen. Enkele maanden geleden paste eigenaar Polak de capaciteit van de steiger aan voor de nieuwe fluisterboot.
Kees Polak: “Wij hadden een goed gevoel bij de keuze voor Tinne­mans. Bij de bouw van onze fluisterboot stond flexibiliteit hier hoog in het vaandel. Alles verliep soepel en dat is prettig werken.”

Koud zullen de passagiers het aan boord niet snel hebben, want de fluisterboot is voorzien van centrale verwarming. Dankzij de geringe diepgang kan de OhSoStill door de sloot Beneden Petrus varen, één van de smalste kreken in de Biesbosch. Grotere rondvaartboten mogen en kunnen daar niet komen.

Dankzij de grote openslaande ramen heeft de OhSoStill in de zomer een open karakter en op deze manier komen de passagiers dichter bij de natuur. De bedoeling is om met de OhSoStill op zoek te gaan naar bevers en hun sporen in hun natuurlijke omgeving.

De scheepsramen zijn geleverd en ingebouwd door Omru uit Echt. De interieurbekleding is verzorgd door Infinitos; de aandrijvingstechniek werd geleverd door Exalto.

 

Trots

De zaakvoerders van Tinnemans Floating Solutions zijn trots op het resultaat van dit nieuwbouwproject. “Mooi dat deze opdracht aan ons is toevertrouwd”, zeggen Jan en Debbie Tinnemans. “Vaak wordt Tinn-Silver geassocieerd met modellen van aluminium recreatieboten en boten voor overheids­instanties. Maar we denken verder dan enkel onze standaardmodellen. We ontwerpen en bouwen ook graag aluminium boten volledig op maat.”

tekst: Noud van der Zee
foto: Tinnemans Floating Solutions

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.