Odfjell weer in opspraak door incident uit verleden

0

Odfjell Terminals Rotterdam wil een breuk met het verleden en “alle energie stoppen in het verbeteren van de veiligheid op de terminal. Het wordt tijd om vooruit te kijken en om de ambitie om binnen enkele jaren koploper te worden op het gebied van veiligheid in de Rotterdamse haven waar te maken.”
Dat staat in een redactie van de meermaals in opspraak gekomen tankterminal, nadat tv-programma EenVandaag deze week onthulde dat het opslagbedrijf in 2009 een groot incident heeft verzwegen waarbij duizenden liters van het giftige en explosieve methanol zijn gemorst. Milieudienst DCMR Rijnmond heeft afgelopen vrijdag bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan toen de dienst van EenVandaag een intern, vertrouwelijk rapport van Odfjell over de morsing had laten lezen.

Maatregelen
Odfjell Terminals Rotterdam (OTR) schrijft in een vandaag gepubliceerd persbericht kennis te hebben genomen van de berichtgeving “over een incident dat heeft plaatsgevonden in 2009 tijdens het beladen van een treinwagon met methanol. Nadat dit incident aan het licht kwam is er direct een uitgebreid intern onderzoek uitgevoerd en is toentertijd een aantal corrigerende maatregelen getroffen. De ernst van het incident was voor de toenmalige directie dusdanig dat er disciplinaire maatregelen zijn getroffen tegen de betrokken verantwoordelijke medewerkers.”
“OTR heeft op dit moment in onderzoek of de melding in 2009 naar het bevoegd gezag destijds is gedaan en of deze correct is uitgevoerd. Naar aanleiding van dit incident onderzoekt OTR of er nog meer incidenten zijn geweest in het verleden die niet of onjuist zijn gerapporteerd. OTR wil volledig transparant zijn en voldoen aan wet- en regelgeving. Het bedrijf zal volledig meewerken met het onderzoek van het Openbaar Ministerie indien zij besluit tot nader onderzoek over te gaan.”

Andere houding
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid heeft dit jaar geconcludeerd dat de veiligheid in de periode 2000-2012 bij de tankterminal te wensen overliet. Odfjell werd in juli 2012 door de overheid stilgelegd.
Sindsdien, zo stelt OTR, “is een aantal ingrijpende veranderingen uitgevoerd. Zo is er een nieuwe, ervaren managing director aangesteld en heeft het bedrijf zijn houding ten opzichte van veiligheid structureel veranderd. Er is veel geïnvesteerd om de technische integriteit van de terminal te verbeteren waarvan de resultaten zichtbaar worden. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan de manier van werken op de terminal om zo een goede veiligheidscultuur op te bouwen. Het zal duidelijk zijn dat dit een kwestie is van een lange adem en niet op korte termijn kan worden bereikt.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.