Ode aan sleepschepen

0

Vorige maand is Sleepschepen, herinneringen van een schippersjongen aan de riviersleepvaart verschenen. Het is het eerste boek van Rinus de Jongh uit Spijkenisse. Hij groeide als schippersjongen op aan boord van verschillende sleepschepen. In het boek vertelt hij over de schepen, de reizen en zijn ervaringen.

Hij behandelt een eeuw riviersleepvaart. Die won rond 1860 aan populariteit. Het sleepschip was tot ongeveer 1960 in de meerderheid tot opzichte van het verdwijnende zeilvrachtschip en het sterk opkomende motorvrachtschip.

Verloren gaan
In het verenigingsblad De Binnenvaart van december 2008 stond een artikel over het naderende einde van het sleepschip. Toen Rinus de Jongh dat las, realiseerde hij zich dat daarmee ook de kennis over sleepschepen in de nabije toekomst verloren dreigen te gaan. Dat gaf hem de inspiratie om zijn in de praktijk opgedane kennis, ervaringen, het werken en het leven aan boord van een sleepschip op papier te zetten.
Zijn opa, geboren in 1880, heeft tegen het einde van de 19e en begin 20e eeuw nog gevaren op een zeilvrachtschip. Later werd hij schipper op een sleepschip, net als Rinus’ vader. Zij voeren nimmer als schipper op een stoom- of motorschip. De auteur zelf heeft aan boord van vier sleepschepen geleefd en veel zien veranderen in de Rijn- en Binnenvaart.
Sinds 1971 woont aan de wal. Sinds Rinus de Jongh in 1994 stopte met werken, is hij met regelmaat in de haven van Rotterdam te vinden waar hij als gids zakelijke toeristen rondleidt.

Sleepschepen, herinneringen van een schippersjongen aan de riviersleepvaart is uitgegeven voor Uitgeverij Lanasta en kost € 34,95.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.