Sleepbootdagen trekken ruim 100.000 bezoekers

0

“De Nationale Sleepbootdagen Vianen 2011 zijn een doorslaand succes”, constateert de organisatie. “Dankzij het weer, de aanwezigheid van 189 prachtige schepen, de inzet van tal van organisaties en al onze vrijwilligers hebben ruim 100.000 bezoekers kunnen genieten van dit bijzondere evenement.”

Drukte in en rond de Grote Sluis, aan het slot van de verlichte avondvaart. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Behalve de oude motorsleepboten waren er van werkende sleepboten van RodieTransport, Lekstroom en de Marine naar Vianen gekomen. Ook was een oude baggermolen uit Sliedrecht aanwezig en presenteerden Politie en Rijkswaterstaat enkele schepen. Als bijzondere verrassing was het voormalige parlevinkschip Time is Money aanwezig.

Vlekkeloos
Jaap Bakker, voorzitter van Vereniging de Motorsleepboot (VDMS) noemt het evenement een doorslaand succes. “Na het burgerinitiatief van de inwoners van de gemeente Vianen, is dit echt fantastisch. De werkgroep en de vrijwilligers hebben een vlekkeloos feest georganiseerd.”
De nabijgelegen gemeente Vreeswijk, waar Maritiem Nieuwegein, werd gehouden, had gezorgd voor een link met het evenement in Vianen. In Vreeswijk lagen vrachtschepen afgemeerd en het publiek was van harte welkom om aan boord een kijkje te nemen. Er was zelfs één schip dat even de oversteek maakte. De Time is Money, het voormalige parlevinkerschip uit Belfeld, eigendom van Wim van Hooren en in bruikleen gegeven aan het Havenmuseum Rotterdam, nam deel aan Maritiem Nieuwegein. Uit nieuwsgierigheid naar het feest aan ‘de overkant’ maakte Van Hooren gebruik van de gelegenheid om even over te steken van Vreeswijk naar Vianen.

Motorsleepboot van het Jaar
De verlichte avondvaart, waaraan 65 sleepboten deelnamen, kon worden bekeken vanaf de Lekdijk bij Vianen en vanuit Nieuwegein. De vloot voer vanuit Vianen naar het Klaphek en weer terug. Tegen zonsondergang kwamen de deelnemers bijeen in de Grote Sluis.
Daar maakte Pieter Eerland, hoofd van het juryteam en eigenaar van het bedrijf Lekstroom, bekend dat de Elisabeth was verkozen tot de Motorsleepboot van 2011. De eigenaar van de Wilfred mag zijn vaartuig de Opduwer van 2011 noemen.

(Evert Bruinekool)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.