“Liever overslag dan truckparking”

0

Groen Links is in Deventer verzet zich tegen het plan van het college van burgemeester en wethouders om het laatste beschikbare perceel in de haven toe te wijzen aan een tijdelijke truckparking. Voor het stuk braak liggende grond aan de Westfalenstraat bestaat volgens de Groen Links-fractie ook belangstelling van een bedrijf dat voor zijn activiteiten geheel afhankelijk is van de ligging aan het water. Raadslid Tjeerd van der Meulen dient in de raadsvergadering van morgen (8 juni) een voorstel in om voor het terrein aan de Westfalenstraat de voorkeur te geven aan watergebonden activiteiten en op zoek te gaan naar een nieuwe tijdelijke locatie voor truckparking.

Haven
“in deze economisch moeilijke tijden is het opmerkelijk dat de gemeente het terrein tijdelijk wil gebruiken als truckparking terwijl een op-en-overslagbedrijf zich hier dolgraag wil vestigen”, aldus Van der Meulen. “Trucks zijn niet van het water afhankelijk, op- en overslag is dat wel.”
“Handelsstad Deventer is groot geworden dankzij de ligging aan de IJssel. Hoewel grote delen van het havengebied al lang niet meer worden gebruikt door bedrijven die van de ligging aan het water afhankelijk zijn, zijn er ook nog bedrijven die niet kunnen functioneren zonder haven omdat ze grondstoffen transporteren met schepen”, schrijft GroenLinks.

De locatie van het terrein, dat in de toekomst mogelijk ook nog wordt afgegraven om er een zwaaikom te maken. (illustratie Google Maps/GroenLinks Deventer)

De partij vindt dat transport over water veel voordelen heeft ten opzichte van transport over de weg: minder verkeersbewegingen, luchtverontreiniging en energieverbruik. “Daarom vindt GroenLinks dat de Deventer haven in eerste instantie moet worden gebruikt door bedrijven die afhankelijk zijn van het water.”
Een bedrijf dat serieuze interesse heeft voor de (tijdelijke) huur van de grond voor de overslag van bouwstoffen kan volgens Van der Meulen nergens anders dan hier terecht om zijn handelsactiviteiten in Deventer voort te zetten. ”Het laatste braakliggende terrein aan de haven zou juist gebruikt moeten worden om watergebonden bedrijvigheid en werkgelegenheid te genereren.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.