Nu ook LNG bunkeren in Amsterdam

0

Voortaan kunnen binnenvaartschepen ook in de haven van Amsterdam LNG bunkeren. De tanker Greenstream was de eerste die vorige week aan de kade van de Amerikahaven aanmeerde voor het bunkeren van vloeibar gas.

De Greenstream is gebouwd door Peters Shipyards, wordt geëxploteerd door InterStream Barging en is door Shell gecharterd. Shell is tevens leverancier van de LNG. Havenbedrijf Amsterdam heeft de ‘Groene kade’ in de Amerikahaven zodanig ingericht dat er veilig vanuit een tankwagen naar een binnenvaart- of klein zeeschip kan worden gebunkerd. 

(foto Max Dijksterhuis)

Havenbedrijf Amsterdam stimuleert schone scheepvaart in de haven en LNG is een schonere brandstof en veelbelovend als alternatieve scheepsbrandstof. Met LNG als brandstof is de winst voor het milieu groot, de vaartuigen stoten tot 25% minder CO2 uit, tot 80 procent minder NOx, tot 100 procent minder SO2 en eveneens tot 100 procent minder roet en fijnstof dan de gangbare schepen in de binnenvaart.

“Havenbedrijf Amsterdam zet volop in op het stimuleren van schonere brandstoffen, waaronder LNG. Als energiehaven dragen wij graag bij aan vergroening van scheepsbrandstoffen”, aldus Koen Overtoom, COO van Havenbedrijf Amsterdam. “Samen met onze partners ontwikkelen wij momenteel plannen om groen gas om te zetten naar het nog schonere bio-LNG, waarmee we de emissie van CO2 nog verder kunnen terugdringen.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.