NSG en Argos willen fuseren

0

Energieleveranciers North Sea Group (NSG) en Argos Oil (Argos) voeren fusiegesprekken. Als die gesprekken slagen, ontstaat dit najaar de "grootste onafhankelijke speler in de energiemarkt van Noordwest-Europa", met 850 werknemers, een gezamenlijke tankopslagcapaciteit van ruim 1,5 miljoen kuub en een jaaromzet van circa 10 miljard euro. Dat hebben Ben Vree, CEO van NSG, en Peter Goedvolk, CEO van Argos gisteren bekendgemaakt. De komende maanden worden de plannen voor integratie en het realiseren van synergiën verder uitgewerkt.

NSG en Argos zijn sterk in midstream- en downstream activiteiten (op- en overslag, blending en trading van olieproducten, bunkering van (zee)schepen, distributie en verkoop van olieproducten en biobrandstoffen, ‘van producent tot consument’). Het zwaartepunt van de activiteiten van de nieuwe onderneming komt te liggen in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Zwitserland. Buiten Europa heeft de beoogde fusiecombinatie vertegenwoordigingen in onder andere Brazilië, Singapore en China.

Interstream
NSG werd vorige maand door de overname van de aandelen van Vopak voor 100 procent eigenaar van Interstream Barging. Die binnenvaartactiviteiten zal het in Dordrecht gevestigde bedrijf nu weer grotendeels afstoten. Voorafgaand aan de beoogde fusie met Argos verkoopt NSG 70 procent van de aandelen in de binnenvaartactiviteiten van Interstream aan de familie Van der Sluijs, die aandeelhouder is van NSG. De familie Van der Sluijs was al geruime tijd voornemens om een meerderheidsaandeel in Interstream te verwerven. Om de beschikbaarheid van deze vloot te garanderen behoudt NSG een strategisch minderheidsbelang van 30 procent.
De familie Van der Sluijs heeft daarnaast besloten haar gehele aandelenpakket in NSG te verkopen aan de overige aandeelhouders: Reggeborgh, Atlas Invest en Romo Holding. De oorzaak daarvoor is een verschil van inzicht over de lange termijn-groeistrategie.

Samen meer groeikansen

North Sea Group
NSG is een belangrijke speler op de West-Europese downstream oliemarkt. Het bedrijf combineert de opslag en distributie met de internationale handel in en verkoop van minerale oliën en biobrandstoffen. NSG is daarnaast actief in Azië en Zuid-Amerika, waarmee de onderneming inzet op verdere verbreding van haar positie op de wereldwijde oliemarkt. NSG heeft veiligheid, duurzaamheid en milieu hoog in het vaandel staan.

Ben Vree: “Na de recente strategische heroriëntatie heeft NSG een strakkere focus op haar kernactiviteiten en toekomstige groei geformuleerd. NSG wil optreden als een geïntegreerde logistieke dienstverlener op het gebied van energie. Hiertoe behoren naast op- en overslag, transport en distributie ook trading en de bunkeringactiviteiten voor zeeschepen en binnenvaartschepen. Daarbij staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Een fusie met Argos stelt ons in staat om al onze ambities sneller en beter te realiseren en geeft ons een platform voor verdere groei.”

Argos Oil
Argos Oil is in 1984 opgericht door CEO Peter Goedvolk en is één van de snelst groeiende olie- en energiebedrijven in de Benelux. Haar divisies in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland zijn actief in alle geledingen van de olie- en brandstofgerelateerde bedrijfskolom. De energiebehoefte en de ingezette energiemix, waarin het milieu steeds meer centraal staat, verandert continu. Argos speelt hier op in met een flexibele werkwijze en een breed productenportfolio.

Peter Goedvolk: “Net als onze activiteiten sluiten ook onze ambities goed aan bij die van NSG. Reeds langere tijd zijn wij bezig onze activiteiten in West-Europa verder uit te breiden, onze opslagactiviteiten te vergroten en hebben onze focus op duurzame energie.
In deze snel veranderende energiemarkt geloven wij dat samenwerking met NSG een goede stap is tot verwezenlijking van ons groeiscenario. Gedurende het vierde kwartaal van 2011 hopen wij de fusiegesprekken te kunnen afronden zodat we één geïntegreerde partij worden met een duidelijke visie op de toekomst.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.