Nog geen spoor van vermiste opvarenden tanker

0

De twee bemanningsleden die sinds vanochtend op de Rijn bij St. Goarshausen worden vermist, zijn nog niet gevonden. Niet ver van de Lorelei kapseisde om vijf uur ’s ochtends de tanker Waldhof. Twee van de vier bemanningsleden konden uit het water worden gered, maar hun collega’s hebben de ramp waarschijnlijk niet overleefd.

“De nog vermiste bemanningsleden bevinden zich vermoedelijk aan boord”, zegt een woordvoerster van het WSA Bingen. “Twee duikers hebben geprobeerd de woning te bereiken, maar dat is niet gelukt door de hoge waterstand en de sterke stroming. We moesten het schip eerst vastmaken voor we de duikers konden inzetten. Er is ook een reddingshelikopter aan te pas gekomen.”
De kans dat de vermiste bemanningsleden nog leven is bijzonder klein. “Als je bedenkt dat het schip om 5 uur vanochtend gekapseisd is en het water een temperatuur heeft van 4 graden…”

Sterke stroming
Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Een team van deskundigen zoekt dit uit. “We kunnen voorlopig alleen zeggen dat de tanker ineens van de radar verdwenen was. Bij St. Goarshausen is de Rijn erg smal en er staat momenteel een sterke stroming.”
De twee bemanningsleden die kort na het ongeluk uit het water werden gehaald, zijn in shock en met onderkoelingsverschijnselen naar een ziekenhuis gebracht. Ze maken het naar omstandigheden relatief goed.
De dubbelwandige Waldhof had 2377 ton zwavelzuur aan boord. Van de lading is volgens het WSA niets in de Rijn gestroomd. “We hebben metingen uitgevoerd en de waarden zijn normaal.”
De verongelukte tanker ligt op z’n zij en de Rijnvaart werd na het ongeval gestremd. Het ziet er niet naar uit dat de stremming op korte termijn wordt opgeheven, aldus de woordvoerster van het WSA.

(Sarah De Preter)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.