- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuwe werfbaas voor Museumwerf Vreeswijk

Nieuwe werfbaas voor Museumwerf Vreeswijk

- Advertentie -

Delen

Na zeventien jaar dienstverband als werfbaas bij Museumwerf Vreeswijk is Ton van der Heijden op 1 maart met pensioen gegaan. Hij gaat zich nu richten op het opleiden van jongeren tot lasser/ijzerwerker. De nieuwe werfbaas is Dick van Dam, die in 2016 zelf in dienst kwam als ijzerwerker/lasser en draaier/machinebankwerker.

Ton zal lespakketten gaan samenstellen, nieuwe contacten met scholen en bedrijven leggen of verder uitbouwen en de Museumwerf Vreeswijk neerzetten als goede leerplek voor toekomstige vakmannen en -vrouwen.

Opleidingscoördinator

Sinds zijn vijftiende is Ton al verbonden aan de scheepswerf, toen die nog Scheepswerf en Machinefabriek Buitenweg heette. Hij kwam daar als leerling-machinebankwerker, maar werd ijzerwerker/lasser en later calculator/technisch tekenaar. Hij schopte het uiteindelijk tot werfbaas van de Museumwerf, die mede onder zijn leiding werd zoals die nu is.

Uitreiking in 2019 van de Anna van Rijnpenning door burgemeester Backhuis (foto Håkon Akkerman)

Vorig jaar werd zijn 50-jarig jubileum bij de werf op grootse wijze gevierd. Als blijk van waardering voor zijn inzet voor de samenleving ontving Ton uit handen van de Nieuwegeinse burgemeester Frans Backhuijs de Anna van Rijnpenning.

“Ton heeft een schat aan ervaring en deskundigheid te bieden, in combinatie met geduld en warme belangstelling voor de medemens. Deze combinatie is van grote waarde in onze maatschappij waarin steeds minder technici worden opgeleid en mensen buiten de boot vallen”, aldus de Museumwerf. De voormalig werfbaas blijft in dienst als opleidingscoördinator. “Voor ons drijvend en varend erfgoed is dat ook goed nieuws. Behoud is slechts mogelijk als ook kennis en kunde beschikbaar blijven.”

Oude bekende

Zijn opvolger Dick van Dam was bij Scheepswerf en Machinefabriek Buitenweg al een collega van Ton. In 1989 maakte Dick de overstap naar de machinebankwerkplaats, waar hij zich bekwaamde in het vak van draaier/machinebankwerker. Tien jaar later vertrok hij naar Fischcoon in Vianen, een bedrijf dat brandblusapparatuur, hydrauliek en generatorsets maakte voor de offshore en raffinaderijen.

Korte tijd later fuseerde Fischcoon met een ander bedrijf waardoor de helft van het personeel overtallig raakte. Van Dam keerde terug naar de werf die met hem een allround medewerker rijker werd. “Met zo’n staat van dienst kent Dick het klappen van de zweep waardoor hij als opvolger van Ton een voor de hand liggende keuze is.”

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -