Nieuwe Limonadefabriek prikkelt de verbeelding

0

Een nieuwe fabriek voor……? Mis! Het is dat inmiddels fameuze restaurant aan de jachthaven in Streefkerk waarvan de excentrieke naam een aantal bytes in het geheugen claimt, evenals die ene melodie van toen! En dat was precies de bedoeling van Erik Hermans en Karin van Eeuwijk die in 2002 hun succesvolle horeca-avontuur op het menu plaatsten.

Als de splinternieuwe Limonadefabriek zich stroomafwaarts boven Streefkerk presenteert, ontstaat er opschudding op de jachthavenpier. Tussen tros en duwsteven manoeuvreren En Avants van Muller het imposante ontwerp van architect Simon Hanemaaijer in de havenmond. Eenmaal voor de wal verraadt ze haar elementen van een industrieel monument met hoge schoorsteen, zogeheten zaagtanddak en krijgt zoals een diva op toneel applaus.

Het restaurant is gebouwd als monumentale fabriek, met schoorsteen en zaagtanddak. (foto Johan de Witte)

Hier ligt ze op haar plek, zie je souschef Arjan Kuipers denken, zijn brede smile vertelt wat hij van zijn nieuwe werkplek vindt. "Zoiets maakt Streefkerk maar één maal mee", meldt een bejaarde Streefkerker. "Ik heb dat oude restaurant zien ‘opgroeien’ en als je nu toch ziet wat die jongelui ervan gemaakt hebben…mijn pet af!"

Droom
Het nieuwe culinaire onderkomen heeft veel licht en ruimte, glazen wanden met uniek uitzicht op de rivier en jachthaven van Streefkerk. Naast het restaurant zijn er een bistro, vijf hotelkamers alsook een suite, kookstudio, wijnkelder, terrassen en een appartement voor chef-kok Erik Hermans en gastvrouw-vinoloog Karin van Eeuwijk.
"Gasten zeggen dat ik licht kook, vinden dit aangenaam en laten het ook merken. We krijgen hier veel complimenten over. Ik gebruik weinig boter en room, veel vinaigrettes."
Wellicht schimmert er in de toekomst een Michelinster voor De Limonadefabriek die reeds internationale faam verworven heeft en mag bogen op de Bib Gourmand van Michelin. Het wordt plezierig hard werken voor Erik Hermans en Karin van Eeuwijk met hun crew, in deze vervulling van een droom.

(Johan de Witte)

Lees het uitgebreide artikel in De Binnenvaartkrant van 7 november 2011.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.