- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNieuw opleidingsschip STC gaat op waterstof varen

Nieuw opleidingsschip STC gaat op waterstof varen

- Advertentie -

Delen

De Ab Initio, het nieuwe opleidingsschip van STC Group, kan straks ook op waterstof varen.  Op die manier wil de onderwijsinstelling studenten voorbereiden op “een duurzame maritieme toekomst”.

STC Group heeft onderzocht of het in aanbouw zijnde opleidingsschip Ab Initio nog duurzamer kan worden. Het schip krijgt zonnepanelen om energie op te wekken voor het elektrisch aangedreven voortstuwingssysteem en heeft een groot accupakket aan boord. De techniek om waterstof aan boord om te zetten naar bruikbare elektriciteit was bij de start van de bouw twee jaar geleden een toekomstdroom. Die wordt nu werkelijkheid.

Subsidie en steun

Lastig was het om het plaatje financieel rond te krijgen, aldus STC Group in op 10 december verzonden persbericht. “Gelukkig kwam er hulp van de Gemeente Rotterdam, EICB, Zepp.solutions, Shell en een subsidiepot speciaal voor duurzame scheepsbouw. Lloyd’s Register helpt STC Group met de benodigde vergunningen.”

Het bestuur van STC Group gaf onlangs het finale akkoord voor de toepassing van waterstof aan boord. Jan Kweekel licht toe waarom: “Wij zijn uiterst blij en dankbaar voor de steun van verschillende partijen die de toepassing van groene waterstof mogelijk maken op het nieuwe opleidingsschip. We geven onze leerlingen en studenten hiermee de kans om zich al tijdens de opleiding te bekwamen in het werken met groene waterstof. Deze kennis en ervaring kan goed van pas komen tijdens een loopbaan in de maritieme transportsector die volop in ontwikkeling is.”

Waterstof

De Ab Initio komt naar verwachting in september 2022 in de vaart. Duurzamer transport van A naar B is onderdeel van het gehele aanbod van opleidingen bij STC Group. Straks worden vmbo-leerlingen en mbo-studenten ook opgeleid in het varen met een waterstofsysteem.

Maar er is meer: in het fieldlab op het schip gaan hbo-studenten onderzoeksprojecten doen. En ook voor professionals ontwikkelt STC Group (bij-)scholingsmodules over toepassing van waterstof.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Dit is zeker een hele vooruitstrevende en interessante stap. Ik denk dat de beroepsvaart straks graag wil horen hoe het in de praktijk werkt. Dus houdt ons vooral op de hoogte. Fijn ook dat sommige bedrijven / instanties er geld in willen steken. Hopelijk wordt hiermee ook de opleiding nog interessanter.

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -