Negentien containers boven norm

0

De afgelopen dagen hebben de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) en de Douane in de Rotterdamse haven negentien radioactief besmette containers uit Japan onderschept. Na hermeting en verdere inspectie zijn veertien daarvan alsnog vrijgegeven omdat ze ver onder de besmettingsnorm (bq/cm2) zaten. De overige vijf containers zijn apart gezet, omdat de besmetting op een aantal plekken op de containers boven de norm is.
Besmette containers worden schoongemaakt. Daarna wordt opnieuw een meting gedaan. Wanneer de besmetting dan alsnog onder de norm is, worden ze vrijgegeven.

Controle
Containers uit Japan zullen zo lang als nodig is worden gecontroleerd op radioactiviteit, meldt de nVWA. De schepen uit Japan worden op zee, als de loodsen aan boord komen, gecontroleerd op radioactiviteit. Tijdens het lossen van het zeeschip worden de containers volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit nog een keer gescreend voordat ze op de kade worden gezet.
Daarna gaan de containers die per vrachtauto of per trein de terminal verlaten ook nog door de detectiepoortjes. Bij de binnenvaart ontbreekt die extra controle. Ladingen uit Japan die bestaan uit levensmiddelen, consumentenproducten, diervoeders, elektronica en plantaardige producten,worden door de nVWA steekproefsgewijs bemonsterd en in het laboratorium gecontroleerd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.