Nederlandse veegarmen naar Golf van Mexico voor opruimen olie

0

Voor het opruimen van olie in de Golf van Mexico zijn zes Nederlandse veegarmen besteld. Afgelopen zondag gingen de eerste drie per vliegtuig naar Houston, om van daaruit verder getransporteerd te worden. Een dag later volgde de tweede helft. Het Vlaardingse bedrijf MariFlex regelde het transport, dat daarvoor samenwerkte met Koseq (Kampers Oil Spill Equipment) uit Puttershoek.

MariFlex en Koseq
De boorput van BP in de Golf van Mexico lekt – ondanks herhaalde pogingen om hem te dichten – nog steeds olie. Na een explosie en brand op 20 april brak en zonk het BP-platform. Er is inmiddels meer olie in het water terechtgekomen dan in 1989 bij de ramp met de Exxon Valdez.

(foto’s Koseq)

Voor het opruimen van de olie is het Amerikaanse bergingsbedrijf T&T Marine ingeschakeld. Dat is een partner van MariFlex, vertelt Edwin van Noord van de Vlaardingse specialist in apparatuur voor de behandeling van vloeibare lading. MariFlex wees de olie-opruimers op het bestaan van de Nederlandse veegarmen die door Koseq worden geproduceerd.

Open water
De Amerikanen hebben zelf ook olie-opruimapparatuur, maar die is alleen geschikt voor binnenwateren. De Koseq-veegarmen zijn specifiek voor gebruik op open water.
Het gaat om drie sets veegarmen (elk met een bakboord- en een stuurboord-uitvoering). De schermen zijn gemiddeld 15 meter lang. Ze worden aan de speciale bergingsvaartuigen van T&T bevestigd, die daarmee de olie kunnen opvegen. In de hoek waar het scherm tegen de scheepshuid zit, bevindt zich een pomp.
De pompen die de bij elkaar geveegde olie aan boord pompen, zijn afkomstig van MariFlex. Die hebben per stuk een capaciteit van circa 300 kuub per uur. Per set veegarmen kan dus 600 kuub per uur worden opgezogen. De exacte capaciteit is afhankelijk van de weersomstandigheid, de golfslag en de samenstelling (dikte) van de olie.

Nederlandse overheid
De aan de T&T geleverde veegarmen lagen kant-en-klaar bij de Nederlandse overheid, dat ook eigenaar was. Daarom was een officieel verzoek nodig van de Amerikaanse aan de Nederlandse overheid om hulp. Zodoende konden de veegarmen worden vrijgegeven.
Er blijven voldoende veegarmen in Nederland paraat voor het geval hier een calamiteit zou plaatsvinden en olie opgeruimd dient te worden.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.