Modernisering van de regelgeving voor bemanningen is een van de speerpunten tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Centrale Commissie voor de Rijnvaart. Brigit Gijsbers, directeur Maritieme Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, leidt sinds 1 januari de vergaderingen.
Brigit Gijsbers. (foto CCR)
Het kwalificatiesysteem voor binnenvaartpersoneel moet worden gemoderniseerd “om de attractiviteit van de binnenvaartberoepen veilig te stellen. Een andere doelstelling bestaat uit de modernisering en de flexibilisering van de regels met betrekking tot de samenstelling van de bemanningen, de vaar- en rusttijden alsmede de instrumenten die in dit kader voorzien moeten worden.” Dat meldt de CCR op haar site als een van de zeven thema’s voor 2014.
De andere zes thema’s zijn:
Samenwerking met de Europese Commissie
In het verlengde van de significante vooruitgang die onder het Franse voorzitterschap is geboekt, waaronder met name de ondertekening van een administratieve overeenstemming op 22 mei 2013, wenst de Nederlandse delegatie de doelstellingen van dit akkoord nadere invulling te geven. Deze initiatieven moeten uitmonden in de instelling van een evenwichtige structuur, waarbinnen normen worden uitgewerkt voor de hele Europese binnenvaart.
Uniformering van de standaard voor de technische regelgeving
In het kader van de samenwerking tussen de CCR en de Europese Unie moet een uniforme technische standaard worden vastgesteld op basis van het ROSR en van bijlage II van Richtlijn 2006/87/EG. Deze standaard zal vervolgens het enige instrument vormen op basis waarvan de schepen worden gecertificeerd.
Greening van de binnenvaart
De vaststelling van een globaal kader voor het gebruik van LNG als brandstof voor de binnenschepen heeft de hoogste prioriteit voor de CCR. Ook het gebruik van andere alternatieve brandstoffen, zoals waterstofgas, zal versterkte aandacht van het nieuwe voorzitterschap krijgen.
Beteugeling van de crisis binnen de binnenvaart
De uitbreiding van de marktobservatie voor de binnenvaart door de CCR zal in de toekomst een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de preventie van situaties met een overcapaciteit. Nederland streeft tevens een duurzame oplossing na voor de problemen die verband houden met de afloop van de overgangstermijnen in het ROSR.
Acceptatie van de regelgeving van de CCR
In de laatste plaats meent de Nederlandse delegatie dat de efficiëntie van de regelgeving van de CCR voornamelijk afhangt van de goede acceptatie hiervan door de stakeholders. Om deze reden moet niet alleen de instelling van elke nieuwe regeling, maar ook de vorm waarin deze gestalte krijgt, goed gemotiveerd en gedocumenteerd worden.