- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsNautisch Broodfonds in de maak

Nautisch Broodfonds in de maak

- Advertentie -

Delen

Op 9 oktober is in Amsterdam een voorlichtings- en oprichtingsbijeenkomst voor het Nautisch Broodfonds. Het is bedoeld voor schippers en andere zelfstandigen uit de nautische wereld die zich financieel willen indekken tegen arbeidsongeschiktheid.

Er zijn al circa 200 broodfondsen. Het is een manier om gezamenlijk met andere ondernemers een verzekering tegen arbeidsongeschiktheid te regelen, die minder kostbaar is dan bij een gewone verzekeraar.

In een broodfonds bouwen de deelnemers – 25 tot 50 zelfstandigen – een buffer op. Ze leggen iedere elke maand een bedrag in. Wordt een lid ziek, dan keert het broodfonds maximaal twee jaar lang een vastgesteld bedrag uit om in de eerste nood te voorzien. Doorgaans zijn ondernemers binnen twee jaar weer aan de slag – zo niet, dan hebben ze tijd om hun zaken te regelen.

Vrijstelling schenkingsrecht

“Het principe maakt gebruikt van de vrijstelling in het schenkingsrecht”, vertelt Ivo Mentink. “Je hoeft er geen belasting over te betalen en de uitkering is ook belastingvrij. Iedereen spaart op een eigen rekening bij de Triodosbank een vast bedrag. Dat blijft je eigen geld. Als een van deelnemers ziek wordt, schenkt iedereen hem of haar maandelijks een bedrag.”

Bij elkaar kom je zodoende aan een maandelijkse ‘uitkering’ van minimaal 750 en maximaal 2500 euro per maand. De maandelijkse inleg is van 35 tot 113 euro.

Iedereen is welkom

Mentink is samen met Vera Aikens en Johan Alkema initiatiefnemer van het Nautisch Broodfonds. Er is flink wat belangstelling. “De drempel van het aantal deelnemers om te starten hebben we al gehaald. “We komen zelf uit de passagiersvaart, maar iedereen is welkom. Ook opstappers en schippers uit de beroepsvaart.”

De voorlichtingsbijeenkomst begint om 19.30 uur (inloop 19.00 uur) en is aan boord van de  Sailboa, die ligt in de Amsterdamse IJburghaven. Aanmelden kan per mail via [email protected].

 

 

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -