Naam Arbeidsinspectie komt terug

0

De Inspectie SZW gaat vanaf 1 januari 2022 Nederlandse Arbeidsinspectie heten. Dat lijkt veel op de naam van een van de instanties waar Inspectie SZW (vallend onder het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) in 2012 uit is ontstaan. Toen ging de Arbeidsinspectie samen verder met de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.

Het besluit hangt samen met de komst van de Europese toezichthouder European Labour Authority en het feit dat de naam Arbeidsinspectie in de praktijk gebruikelijker en veelzeggender is.

De officiële nieuwe naam wordt Nederlandse Arbeidsinspectie. In het Engels is het Netherlands Labour Authority. In beide talen is de afkorting hetzelfde: NLA. Daarnaast is de afgelopen jaren duidelijk gebleken dat de term Arbeidsinspectie nog steeds vaak wordt gebruikt en voor werkgevers en werknemers veelzeggender is dan de officiële naam Inspectie SZW.

Misverstand

De nieuwe naam voorkomt ook het misverstand dat de Inspectie SZW, zoals bij een aantal andere inspecties, als taak zou hebben om toezicht te houden op onderdelen van het ministerie (SZW). Het toezicht is juist gericht op álle werkgevers in Nederland en staat ten dienste van gezond, veilig en eerlijk werk en bestaanszekerheid voor alle inwoners van Nederland.

Het toenemend aantal werknemers dat elders in Europa werkt, heeft ook gevolgen voor het toezicht op de arbeidsmarkt. In 2019 is de EU gestart met de vormgeving van toezicht vanuit overkoepelend Europees perspectief, met de oprichting van de European Labour Authority.

De Nederlandse afkorting NLA voor Nederlandse Arbeidsinspectie zorgt voor onderscheid met de ELA, maar ook voor verbinding want de NLA is één van de founding members.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.