- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwMts Estrella schittert

Mts Estrella schittert

- Advertentie -

Delen

Aan het Zwitsers wapen op de boeiing, crème pijp met ster, rood gelakte roeren, helder witte opbouw, over 360 graden gepolitoerd rvs en een vlag van ABC diesel in de mast, is de hand van de eigenaar even herkenbaar als die van een Picasso. Zonder twijfel is het een product uit de ‘school van sleepboot Atlas en mts Fatima’. Dit mts Estrella uit Basel is van het type gelikt, ofwel ‘getatoueerd’ met de bling-bling uit onze tijd.

Een Shipyard Trico-kade vol publiek was zaterdag 28 augustus getuige hoe Renata Goyvaerts met "ik wens bemanning en schip een goede vaart" het schip van haar vader doopte. Temperamentvol wierp zij de fles Taitinger tegen het berghout aan scherven. Applaus! In de focus van vele camera’s en geregisseerd door kapitein Pascal Goyvaerts wisselden de kleindochters Rachelle en Daisy onder het toeziend oog van eigenaar Guus Goyvaerts en Henri Kruisinga van Shipyard Trico, onze driekleur voor het Zwitserse dundoek. Daarna een dronk, buffet en live muziek van – hoe kan het anders – de bevriende band B&M uit Dordrecht in de ambiance van partyboot Smaragd. Het werd laat en maritiem gezellig.

Slimmigheidjes
Het Chinese, 135 x 15 meter en 6305 ton grote, casco bemiddelde L. Vos Scheepvaartbedrijf voor opdrachtgever Guus Goyvaerts. "Het was mij gegund", zegt Vos. "We kennen elkaar dertig jaar; hiervan heb ik vijftien jaar elke move van Guus mogen bemiddelen. Vooral doen wat je zegt, houdt zo’n relatie in stand."
Shipyard Trico installeerde met onderaannemers op een wijze die langszij perfectie komt. Natuurlijk is een deel gebruikelijk en uniform, niettemin geven in praktijk opgedane slimmigheidjes er een plus aan. Dat heb je als varenslieden schepen gaan bouwen.
Installatie-balance ‘onder- en bovenhuids’ is een genoegen om te zien. Aan het leidingwerk hangt het PSI-label. EPS zorgt met negen Bornemann-pompen voor omloop. Trico Piping nam de leidingen voor algemene dienst en koeling van de tweemaal 1800 ABC voor zijn rekening. De mannen van Hoogendoorn timmerden magnifieke verblijven, met de stuurhutlessenaar als uitblinker. Samen met Oechies – verantwoordelijk voor alles waar spanning op staat – nog versterkt door Alphatron en het sublieme EBR-stuurhuis, staan zij garant voor kwaliteit.

De afbouw gebeurde bij Shipyard Trico. (foto’s Johan de Witte)

Alexander Durinck van Shipyard Trico spreken we op de valreep: "Leuk om voor te bouwen. Ze weten precies wat ze willen. Plezier op de werkvloer merk je op kantoor. Installeren is dan een a piece of cake. We waren bijna klaar toen we met onze werkkempenaar, Goyvaerts en medewerkers naar Sail zijn geweest. Een buitengewoon goed weekend. Even stoom afblazen. Is net zo noodzakelijk als zuurstof. De proefvaart was top. Het schip is klaar en de rekening voldaan. Leuk werken."

DNA
Guus Goyvaerts heeft een levenswijze en eigenschappen die afwijken van de gemiddelde burger. Als joch was hij al ondeugend en dat is nooit veranderd. Sleep- en tankvaart wortelen in zijn DNA. Ooit aan het roer van de sleepboot Atlas met de Novara aan de strang richting Basel, betekent onder andere dat hij varen kan. Mts Fatima en andere schepen verklaren dat hij de business verstaat. Hij geeft zijn schepen karakter die tevens zijn visitekaart vormen. Heeft vriend en medewerker voor het leven.
Geschäftsführerin Doris Schrotz van Estrella Shipping uit Hergiswil belichtte Govaerts in haar speech "als een vakman van de oude school en van snelle beslissingen". Zij feliciteerde hem als eigenaar met het tweede grootste schip, dat is ingeschreven als nummer 1930 in het Schiffsregister Basel Stadt.

Renata Govaerts had bij de realisatie van de Estrella de regie in handen. Samen met Rachelle en Daisy heeft zij er alles aan gedaan om de Estrella innerlijk mooi te maken. Hun draaiboek bestond de laatste maanden uit organisatie en inrichting. Kapitein Pascal Govaerts – een neef van Guus – heeft de afbouw volgens geruchten op de werkvloer, super begeleid. Gelet op hoe deze Estrella in de verf zit, is dat duidelijk.
Pascal legt de Estrella zonder zijn partner Astrid Leroy op koers. Astrid bemoeit zich met consultancy, eveneens een business met aanrakingspunten van een scheepvaartonderneming. Wie weet?

Als we weggaan valt de late zon in het water. Even nog verlicht ze de Estrella en de vlag van Trendco, die al jaren aan de mast van Goyvaerts wappert. Estrella is Spaans voor ‘ster’ en schittert.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -