Mooi groen is niet lelijk [Wereldschepen]

0

(foto Bram Plokker / www.worldshipsocietyrotterdam.nl)

Met ‘CANADAFEEDERLINES.COM’ op de romp doet de CFL Proud niet vermoeden dat het hier een Nederlands schip betreft. Sterker nog, het is zelfs in Nederland gebouwd als achtste schip in de Jumbo 6500-serie van negen. Deze Groningse rederij, met het management in Utrecht, heeft nu elf schepen, waarvan de laatste twee van de grotere Sole 10.000-klasse.

De getallen 6500 en 10.000 verwijzen naar de draagvermogens en de schepen zijn allemaal gebouwd door Peters Shipyards in Kampen waarvan de laatste twee de grootsten daar ooit. Als twaalfde in de rij, ook 10.000 dwt, is thans de CFL Motion in aanbouw, waarna er nog drie staan gepland.
Het snel groeiende CFL, opgericht in 2006, richtte zich in eerste instantie op de kustvaart op de Grote Meren en de Sint Laurensrivier in het grensgebied tussen Amerika en Canada, vandaar ook de naam. Dat lukte (nog) niet helemaal maar er werd wel goed ingespeeld op het groeiende shortsea-segment dichter bij huis.

Een schip gaat daar waar de lading is en dat geldt zeker voor de CFL Proud die hier, met een snor voor de boeg, volgeladen op weg is naar de Rotterdam Bulk Terminal. Die ligt, de benaming ten spijt, in de Vlaardingse Vulcaanhaven.
De lading komt van ver en is zogeheten ‘super gecalcineerde’ bauxiet uit Linden, gelegen aan de Essequibo-rivier in Guyana, dat grenst aan Suriname. Dit stuifgevoelige maar hoogwaardige halfproduct dient als grondstof voor vele producten, zoals wasmiddelen, tandpasta, slijpstenen en -schijven, slijt- en vuurvaste keramiek, TL-buizen, bougies, antislip, (harde) computerschijven maar ook voor bijvoorbeeld de fabricage van tandgebitten, aluminiumfolie en limonade- en bierblikjes.
De 119 meter lange CFL Proud, met ruimte voor 156 containers, kan in zijn twee ruimen en aan dek ook andersoortige ladingen vervoeren, zoals hout, staal, stukgoed en projectlading.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.