Het Maritiem Festival vindt plaats in de weekenden van 31 augustus en 1 september en 7 en 8 september bij het Maritiem Museum Rotterdam. Dan zijn alle historische schepen in de haven toegankelijk voor het publiek, er zijn bijzondere gastschepen, techniekworkshops, kinderactiviteiten, rondvaarten en zondags is er muziek.

Het eerste weekend kan het publiek aan de slag en zelf energie opwekken in het ‘Duurzaam Jacht Ya’, het eerste jacht dat volledig fossielvrij de wereld rondzeilde. Men kan aan boord van de Kamper Kogge, een replica van het eerste zeevaardige schip uit de middeleeuwen, op de plek waar de haven van Rotterdam ooit ontstond. De kinderen kunnen een eigen solarboot ontwerpen, modelboot varen of proefjes doen bij de gekke professor van Mad Science. De Volharding 1, een van de laatste kolengestookte stoomslepers van Nederland, vertrekt dit weekend vanuit de Maritiem Museum Haven voor een historische tocht op de Nieuwe Maas. Daarnaast vaart de fluisterboot stilletjes door de binnenhavens van het Maritiem District.

Instasail 
Voor fotografieliefhebbers en instagrammers organiseert het Maritiem Museum, op zondag 1 september om 11 uur een ‘instasail’ waarbij fotograaf Theo de Man alle hotspots vanaf het water laat zien tijdens een rondvaart door het Maritiem District. Aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl

Het tweede weekend ligt de haven vol met twintig gastschepen: sleepboten en klassieke jachten. Behalve het al genoemde ‘Duurzaam Jacht Ya’ is er het tall ship de ‘Morgenster’, een tweemaster met 17 zeilen. Het schip wordt tegenwoordig gebruikt voor groepsreizen waarbij nu en dan groepen jongeren meevaren om tijdens hun reis hun kop te breken over afvalreductie. Een aantal van deze jongeren zijn dit weekend aan boord en vertellen de bezoekers over hun opgedane ideeën. Het tweede weekend valt samen met de Wereldhavendagen en daarom is dan de toegang gratis. De stoomslepers Dockyard V, Volharding 1 en motorsleepboot Havendienst 2 nemen deel aan het excursieprogramma van de Wereldhavendagen en vertrekken vanaf SS Rotterdam.

Tijden
Eerste weekend, op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september van 11:00-17:00 uur. Het tweede weekend, op zaterdag 7 en zondag 8 september, gaat het programma al om 10:00 van start en sluit het museum om 17:00 uur. Het museum is dan gratis toegankelijk.

Vaarten
Tickets voor de rondvaarten op 31 augustus zijn online te koop via www.maritiemmuseum.nl/tickets. Kosten €12,50 per persoon vanaf 4 jaar en kinderen t/m 3 jaar €2,50. Kaarten voor de fluisterboot kosten €5,- per persoon vanaf 4 jaar en kinderen t/m 3 jaar zijn gratis. Deelnemers van de gratis instasailtour kunnen zich aanmelden via secretariaat@maritiemmuseum.nl De kaartverkoop voor de excursies tijdens de Wereldhavendagen gaan op 26 augustus van start. Kaarten zijn online te koop via www.wereldhavendagen.nl.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.