- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMaeslantkering dicht op 15 september

Maeslantkering dicht op 15 september

- Advertentie -

Delen

Eénmaal per jaar, vóór aanvang van het stormseizoen, test Rijkswaterstaat de sluiting van de Maeslantkering en de Hartelkering. Deze zogenaamde functioneringssluiting vindt plaats op zaterdag 15 september.

Deze keringen hebben de taak om 2 miljoen inwoners van Zuid-Holland te beschermen tegen stormvloeden vanaf zee. In het Keringhuis, dat naast de Maeslantkering ligt, kunnen bezoekers 15 september terecht voor rondleidingen en educatieve activiteiten. Ook wordt een nieuwe buitenexpositieruimte geopend met als thema waterberging.

 

Klaar voor het stormseizoen

Na het grote onderhoud in de zomermaanden test Rijkswaterstaat altijd vóór de start van het stormseizoen de Maeslantkering en de Hartelkering, samen de Europoortkering genoemd. Het stormseizoen loopt van 1 oktober tot en met 15 april. De functioneringssluiting is bedoeld om de stormvloedkeringen integraal te testen, zowel de techniek als de mensen die de keringen bedienen. De jaarlijkse functioneringssluiting markeert dat Rijkswaterstaat klaar is voor het stormseizoen.

Het Keringhuis is 15 september geopend van 11.00 tot 21.00. Het verwachte sluitmoment van de Maeslantkering is rond 18.20 uur. Gedurende de dag worden er diverse rondleidingen gegeven in het Keringhuis en op het terrein van de Maeslantkering zelf. Het is verstandig om vooraf in te schrijven voor een rondleiding. Dan kan via www.keringhuis.nl.

Buiten de rondleidingen is er nog veel meer te doen voor jong en oud. Zo wordt er een film vertoond over de bouw van de Maeslantkering en in het Keringhuis zijn diverse exposities bekijken. Kinderen kunnen zelf met pompen aan de slag om opkomende water weg te pompen en ook is er op het buitenterrein een waterspeelplaats waar ze dijken kunnen bouwen van zandzakken.

 

Modern Wereldwonder

De verhalen over de bouw van het imposante bouwwerk krijgen aandacht in het onlangs verschenen boek Modern Wereldwonder, Geschiedenis van de Deltawerken samengesteld door Bert Toussaint. De Maeslantkering is een schoolvoorbeeld van ‘extreme engineering’. De Deltawerken spreken nationaal en internationaal tot de verbeelding. Het boek is op 15 september te koop in het Keringhuis.

foto: Rijkswaterstaat

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -