- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsLuxemburgs scheepsregister bestaat 50 jaar

Luxemburgs scheepsregister bestaat 50 jaar

- Advertentie -

Delen

Het scheepsregister in Luxemburg bestaat een halve eeuw. Dat is 5 oktober gevierd aan boord van de Riva Diva.

Tot vijftig jaar geleden moesten binnenvaartfamilies uit Luxemburg hun schip in het buitenland aanmelden. Daar kwam een einde aan toen Luxemburg in 1966 zijn eigen scheepsregister kreeg. Tegenwoordig kunnen niet alleen Luxemburgse scheepseigenaren, maar ook rederijen uit Nederland, Duitsland en België hun schepen in Luxemburg laten registreren.

 

Veiligheid

De Luxemburgse infrastructuurminister François Bausch vertelde tijdens het jubileumfeest dat de kwaliteit van het register sterk verbeterd is. Bausch heeft zich onder meer ingezet voor een wet die de veiligheid van passagiersschepen op de Moezel beter moet borgen.

Ook het ligplaatsenbeleid is in deze wet meegenomen. De kosten voor ligplaatsen moeten omlaag, wat ook een stimulans zou zijn voor de containervaart op de Moezel. Verder heeft Luxemburg afspraken gemaakt met technische certificeringinstanties om de aansluiting van het Luxemburgs scheepsregister aan de Europese database voor schepen te borgen. De samenwerking met deskundigen op het vlak van scheepsonderzoek en vervoer van gevaarlijke stoffen is inmiddels verbeterd.

 

Moezelverdrag

Einde oktober is het zestig jaar geleden dat Duitsland, Luxemburg en Frankrijk het Moezelverdrag ondertekenden en daarmee besloten de Moezel door de bouw van dertien sluizen voor de binnenvaart te ontsluiten.

 

foto: De Moezel bij Schengen.  (foto Skogsfrun)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -