Lancering IWT Platform

0

Maandag 21 januari was het BVB aanwezig bij de lancering van het IWT Platform in Brussel. IWT staat voor Inland Waterways Transport. Binnen het nieuwe platform gaan Europese binnenvaartorganisaties EBU en ESO op Europees niveau nauwer samenwerken. Doel van het platform is om een aantal taken uit te voeren die de hele sector ten goede komen en het aandeel van het vervoer van vracht en passagiers door binnenschepen in Europa te vergroten.


Nik Delmeire (foto) is de nieuwe coördinator van het platform. Tijdens de lancering lichtten de beide organisaties (ESO en EBU) het ontstaan van het platform toe en werd per thema door de betrokken secretaris een toelichting gegeven op de activiteiten die al gedaan zijn op dat gebied en wat er de komende tijd gedaan gaat worden.

Hoofdspreker die middag was Hendrik Hololei, directeur-generaal bij de Europese Commis­sie DG MOVE. Hij benadrukte in zijn speech het potentieel van de binnenvaart ten volle te willen benutten. “Vervoer over de binnenwateren wordt beschouwd als de meest milieuvriendelijke vervoerswijze die nog over vrije capaciteit beschikt.”

De Europese lobby kan via het platform op urgente en actuele thema’s wellicht nog beter ingericht worden.

 

Open dag LOKET Zwijndrecht

Woensdag 23 januari vond bij LOKET in Zwijndrecht een open avond plaats. Dankzij een samenwerking van Koninklijke BLN-Schuttevaer, EXHO, EICP en het BVB was de binnenvaart goed vertegenwoordigd. Het BVB had zijn VR-bril met binnenvaartsimulatie beschikbaar gesteld voor de binnenvaartbeleving en ons voorlichtingsmateriaal.

Met ingang van het schooljaar 2019-2020 kunnen de LOKET-leerlingen kiezen voor een samengesteld pakket aan keuzevakken dat helemaal gericht is op werken in de binnenvaartsector. Een positieve ontwikkeling. Goed dus als de leerlingen die hier interesse in hebben meer informatie krijgen over die leergang, het werken aan boord en de bedrijfstak in het algemeen.

 

Dag van de Binnenvaart

In het kader van en als onderdeel van de strategische arbeidsmarktagenda ‘Alle hens aan dek’ zijn de expertteams Branding/imago en Opleiden en de diverse scholen bezig met het organiseren van een Dag van de Binnenvaart op 16 maart. Het BVB is hier mede­organisator en -initiator van.

Op die dag kunnen mensen door het gehele land kennis maken met de binnenvaart. Een soort ‘Kom in de kas’, maar dan voor de binnenvaart. Op diverse plekken zijn er activiteiten waarbij jongeren, zij-instromers en andere geïnteresseerden een kijkje in de keuken van de binnenvaart kunnen nemen.

Landelijk, regionaal en lokaal worden activiteiten ontplooid die bijdragen aan deze kennis­making. Tijdens deze dag staat alles in het teken van promotie van de binnenvaart. Het moet een echte belevingsdag van de binnenvaart worden; dus met zoveel mogelijk ‘doe-activiteiten’.
Bij voorkeur laten we mensen zoveel mogelijk een kijkje aan boord nemen, zodat ze meer gevoel en een beeld krijgen bij een schip en hoe je daar woont en werkt. Naar ons idee is dat de beste manier om echt kennis met de binnenvaart te maken.

De plannen worden op dit moment uitgewerkt. Er zal dan ook een speciale website gelanceerd worden waar alle activiteiten gebundeld worden. Zodra meer bekend zullen we u hierover berichten. Maar 16 maart kunt u wel alvast reserveren. Heeft u zelf een leuk idee of zou u open staan om uw schip hiervoor in te zetten, dan horen we dat graag.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.