Laatste bezoek Berge Stahl aan Rotterdam

0

Zondag 11 december arriveerde de Berge Stahl voor de laatste keer in Rotterdam. De bulkcarrier meerde af aan de ertskade van de EECV. Het is de 249e keer dat het schip de haven aan doet. De Berge Stahl was 25 jaar het officieuze vlaggenschip van de Rotterdamse haven. Het vervoerde bijna 90 miljoen ton ijzererts naar Rotterdam.

Met een draagvermogen van 365.000 ton, een lengte van 343 meter en een breedte van 63,50 meter  was het schip lange tijd het grootste droge bulkschip van de wereld. Het werd op 5 december 1986 in de vaart genomen voor het vervoer van ijzererts tussen Ponta da Madeira (Noord-Brazilië) en Rotterdam. Jaarlijks ging het schip negen tot tien keer op en neer. Agent van het schip is Veerhaven, dat ook het vervoer met de binnenvaart naar het achterland regelt.

(foto Freek van Arkel)
(foto Freek van Arkel)

In mei 2011 is de Vale Brasil in de vaart gekomen. Met 400.000 ton is dat type schip een maat groter dan de Berge Stahl. Ook rederij Berge Bulk uit Singapore heeft inmiddels grotere ertsschepen varen zoals de Berge Neblina, die in november 2013 in Rotterdam arriveerde.

De Berge Stahl verstrekt op 16 januari. De mijlpaal van 250 bezoeken aan de Rotterdamse haven haalt het schip net niet. Thyssenkrupp heeft het contract van het 30 jaar oude schip niet verlengd.

 

foto boven: Kees de Mooij

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.