- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwLa Pareja: partner op zijn Spaans

La Pareja: partner op zijn Spaans

- Advertentie -

Delen

Een schip is je partner in business. Het maatpak van de couturier Smits Machinefabriek geeft de La Pareja (Spaans voor ‘de partner’) karakter. Zij loopt elegant en had een prima visagist. Omdat het de woon- en werkplaats van de familie De Raad is, heeft La Pareja iets heel persoonlijks.

"Alle medewerkers die aan ons schip gewerkt hebben, willen we hierbij bedanken voor een professionele maar ook gezellige samenwerking. Dat wilden we eerst wel even kwijt", aldus Tonny de Raad, zijn levenspartner Eugenie en zoon Patrick. "Hier delen we samen de lakens uit en schudden we het bed ook gezamenlijk op.” De jongste telg, en ‘architect’ van de scheepsnaam, Ruud de Raad, laste in zijn

Spaanse horecahoedanigheid een pauze in om de La Pareja te helpen van de wal te krijgen.
Als Chinees is het casco niet herkenbaar. Het heeft NL-scheepsbouwkwaliteit, zit strak in zijn huid en heeft een trunkdek als een dansvloer. Het zijn vandaag de laatste puntjes: alles krijgt zijn plek, veiligheid wordt safe gesteld en morgen is het laden. De La Pareja van VOF de Raad werd turn key geleverd door Rensen Shipbuilding en gemanaged door Wim Driessen.

Schoolbanken
Met dat ‘joch’ van Driessen, dat twee banken voor hem in de klas zat, zo’n 25 jaar later naar China vliegen om naar zijn schip te gaan kijken is een som van scheepvaartondernemen waarvoor Patrick de Raad toen nog geen formule had. Wanneer je dan als afnemer op een Chinese werf loopt en dat casco ziet liggen, zit je terug in de schoolbank en is het worstelen met rekenen en taal. Wim Driessen heeft inmiddels al heel wat keren ‘voor de klas’ gestaan. Als makelaar hanteert hij de formule ‘de klant is koning’.
Niettemin blijft het in de Chinese scheepsbouw omzichtig manoeuvreren en lijkt leverantie op roulette – waarbij niet altijd zeker is of jouw casco in het spel zit. De overtocht is bepaald ook geen lijndienst. Ergo: scheepsbouw neemt soms meer tijd dan aanvankelijk gepland.
Eenmaal hier maakte Smits Machinefabriek er korte metten mee. In drieënhalve maand zat de gang er in bij de 110 x 11,45 meter grote La Pareja, voor Tankpartner uit Kaltenkirchen.

150 schepen
Met het leidingsysteem van Van Leemberg en tien maal deepwell-pompen van Marflex gaat dat wel lukken. Werkina realiseerde de elektrische installatie en het aansluiten van apparatuur. De Waal-roeren sturen, Radio Holland navigeert. 1800 pk van Caterpillar zet de La Pareja in beweging en Verhaar manoeuvreert.

De stuurhut is geleverd door Kampers. (foto’s Johan de Witte)

De mannen van Teunis Verveer timmerden comfort in de verblijven en de Kampers-stuurhut. Klassebureau Lloyds hield de vinger aan de pols gedurende de bouwperiode.
"Met familie De Raad kan je voor- en achteruit. We hebben fijn gewerkt", zegt Govert Smits, die voor hij met vakantie gaat een goede reis komt wensen. Volgens Govert zelf heeft hij vakantie verdiend. Sinds 1995 heeft de firma tankers, drogelading- en estuaire schepen opgeleverd; zo’n 150 tot nu. In de aanloop naar zijn pensioen, volgend jaar, werkt hij al een tandje minder.

Verzekerd
La Pareja is verzekerd bij Carl Rehder Assekuranz & Schiffsmakler. De firma uit Hittfeld (Hamburg) onderscheidt zich in service voor oude en nieuwe relaties. Uitstekende contacten met de belangrijkste cascoverzekeraars en P&I-clubs maken dekkingen mogelijk bij vertrouwde risicodragers en garanderen via makelaarsfirma Carl Rehder een snelle, onbureaucratische afwikkeling. Het verzekeren van zeevaart en de samenwerking met Nederlandse makelaars, Independent RiskSolutions uit Rotterdam en Visserij Coöperatie Urk, maakt de firma allround.
Ter uitbreiding van zijn activiteiten heeft Carl Rehder enkele jaren geleden in Zwijndrecht een eigen Nederlands kantoor geopend. Hier beschikken diverse medewerkers over een jarenlange ervaring in de scheepvaartwereld, met name in de binnenvaart.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -