Koningin opent Scaldiahaven

0

Gisteren heeft Koningin Beatrix de nieuwe Scaldiahaven in Vlissingen geopend. De feestelijke bijeenkomst werd gehouden op het terrein van Verbrugge Terminals.

Koningin Beatrix opent met het starten van een lier de nieuwe Scaldiahaven van Zeeland Seaports. Algemeen directeur Hans van der Hart van Zeeland Seaports kijkt toe. Op de achtergrond presentatrice Jacobine Geel. (foto’s Zeeland Seaports)

Voor havenbedrijf Zeeland Seaports is de aanleg van de nieuwe haven met 60 miljoen euro de grootste investering ooit en tevens de laatste mogelijkheid voor binnendijkse uitbreiding in Vlissingen. Aan de noordzijde van de Scaldiahaven heeft het Belgische bedrijf Sea-Invest/Zuidnatie plannen voor ondermeer op- en overslag van containers en breakbulk. De zuidzijde is in gebruik door de firma Verbrugge en wordt voornamelijk gebruikt voor de overslag van cellulose, een basisgrondstof voor papier.

40 jaar
Het is veertig jaar geleden dat de havenschappen van Vlissingen en Terneuzen werden opgericht. De havenschappen opereerden eerst afzonderlijk en zijn in 1998 samengevoegd tot het huidige havenbedrijf Zeeland Seaports. In de afgelopen veertig jaar hebben de havens zich snel ontwikkeld, waardoor Zeeland Seaports nu de derde grootste haven van Nederland is. Zeeland Seaports is verantwoordelijk voor de ontwikkeling, het beheer, onderhoud en de exploitatie van de havens van Vlissingen en Terneuzen, die per jaar circa 30 miljoen ton verwerken.

Liedtekst
Door het draaien aan een lier startte Beatrix een spectaculaire botendans op het lied Aan de kust van Blof. Speciaal voor de gelegenheid herschreven medewerkers van havenbedrijf Zeeland Seaports een deel van het lied.
Het gaat om het couplet “Vlissingen ademt zwaar en moedeloos vannacht”. Het kinderkoor van de Zeeuwse Muziekschool zong de nieuwe liedtekst:

Vlissingen is het hart

Koning Beatrix wordt op de Verbrugge Scaldia Terminal welkom geheten door Cees van Beveren, voorzitter van Zeeland Seaports. Hans van der Hart, algemeen directeur van het havenbedrijf, en managing director Martin Verbrugge van Verbrugge kijken toe.

van bedrijvigheid vannacht
De haven in beweging
Vol nijverheid en kracht
Vakkundig wordt de lading in veiligheid gebracht
Betrouwbaarheid, betrokkenheid, heeft ons zo ver gebracht.
En vergeet het niet,
’t is de Zeeuwse kracht die je hier ziet.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.