Kloof

0

Er zit een geweldige kloof tussen het boodschappen doen in de supermarkt en het goederenvervoer dat ervoor zorgt dat die dertig verschillende soorten havermout in de schappen van Albert Heijn kunnen liggen. Het is dezelfde kloof die zit tussen sigaretten roken en sterven aan longkanker of de gapende kloof tussen de Trump/Kim Jong-un-ruzie en ons welvarende leventje aan deze kant van de aardbol. Nu we het over dat welvarende leventje hebben: wat dacht je van de kloof die zit tussen de bio-industrie en het boodschappen doen in de supermarkt?

Het zijn allemaal kloven die alleen in ons hoofd bestaan. In werkelijkheid vel jij wel degelijk hoogstpersoonlijk het afgrijselijke vonnis over een varken, koe of tonijn als je een stuk vlees of vis koopt. Er is dus geen kloof. Net zoals de teer en nicotine van een sigaret ongemerkt hun verwoestende werk doen in je lijf terwijl je een sigaretje rookt om lekker tot rust te komen (wat uiteindelijk dus erg goed lukt) en ze bezorgen je een veel grotere kans op allerlei varianten op kanker. Ergens is dat nog de gekste imaginaire kloof, want door roken ga je onmiddellijk stinken, je ziet er binnen de kortste keren veel ouder uit en het belemmert je ademhaling. Dat zijn toch dingen die je in je verbeelding niet kunt wegpoetsen.

Belachelijk en lachwekkend zijn natuurlijk de gespierde kreten van die twee rare wereldleiders. Nou ja, wereldleiders. Trump mag dan een tijdje de machtigste mens ter wereld spelen, Kim Jong-un is de baas (officieel: ‘de geweldige leider’) van een halve appendix van China. Maar hij is levensgevaarlijk en reken maar dat ons het lachen zal vergaan als die twee gasten hun woorden omzetten in daden. Dankzij de globalisering is er geen sprake van een veilige kloof tussen Kims of Donalds waanwereld en onze waan van de dag.

Dan de fantasiekloof tussen de consument en het belang voor de samenleving van gezond, veilig en mensvriendelijk goederenvervoer. Net zo moeilijk te overbruggen als mensen overtuigen om niet meer te roken of alleen nog diervriendelijk (of helemaal geen) vlees meer te laten eten. Maar het is niet onmogelijk. Roken kun je verbieden in restaurants en kroegen en uiteindelijk gaan we drie keer zoveel BTW betalen voor ons stukje vlees. Dat bewustwordingsproces heeft volhouders nodig, doorzetters die steeds maar blijven hameren op de simpele noodzaak om voor het goede te kiezen tot zelfs de meest volhardende ontkenner door de knieën gaat en kapt met die peuken, de bio-industrie wordt opgedoekt en vervoer over water de nieuwe standaard wordt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.