- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwKleinschalige Nicko Spirit biedt groot cruiseplezier

Kleinschalige Nicko Spirit biedt groot cruiseplezier

- Advertentie -

Delen

Met de nieuwe Nicko Spirit is cruisevaartaanbieder nicko cruises helemaal klaar voor de start van het seizoen. De organisatie heeft er alle vertrouwen in het schip vanaf april te kunnen inzetten. De doop vindt waarschijnlijk in de zomer plaats. “Als we het ook echt goed kunnen vieren met elkaar.”

Nicko cruises organiseert al bijna dertig jaar cruises op de Europese rivieren. Het motto: kleine schepen voor grote belevenissen. “Wij zijn zelf geen reder, maar charteren schepen”, vertelt communicatie­verantwoordelijke Sandra Huck. “Ze varen onder meer op (de zijrivieren van) de Rijn, Seine, Rhône en Donau. Sinds twee jaar organiseren we ook cruises op zee. Hiervoor charteren we één cruiseschip voor 200 passagiers en één cruiseschip voor 1.000 passagiers. Ook dat zijn naar verhouding relatief kleine schepen.”

Coronaperikelen

Mede dankzij de mix van zee- en riviercruises heeft het bedrijf 2020 ondanks de lockdowns goed doorstaan. “We konden in juni weer onze eerste riviercruises organiseren en hebben het programma stapsgewijs verder uitgebreid. Op die manier hebben we toch nog
relatief veel reizen kunnen maken.” 

“Vanzelfsprekend veel minder dan de voorgaande jaren, maar we hadden een groot aantal kortstondige boekingen. Helaas moesten we vanwege het oplopend aantal besmettingen in september eerst in Frankrijk en vervolgens ook elders weer reizen annuleren.”

Het team staat volgens Huck te trappelen om aan het nieuwe seizoen te beginnen. De reizen in maart gaan helaas niet door, omdat in Duitsland nog steeds een overnachtingsverbod voor de toeristische sector geldt. “Maar we hebben er alle vertrouwen in dat we in april kunnen doorstarten!” 

De organisatie had al voor de uitbraak van Covid-19 een sterk hygiëneconcept uitgewerkt. Dat is de afgelopen maanden verder aangescherpt. “De cruisevaartsector is vanouds gericht op de hoogste hygiënestandaards”, aldus Huck. “Wij hebben geleerd uit eerdere virusuitbraken, waaronder het norovirus.” 

“De lockdowns zijn dan ook een bittere pil voor de sector. We hadden vorig jaar zoveel mooie dingen gepland die niet konden doorgaan. Het was niet alleen voor ons een hele opluchting dat we vanaf juni weer mochten varen. In de steden die wij bezoeken, zijn onze schepen – ook door de lokale pers – heel enthousiast ontvangen.”

‘Best Agers’

Nicko cruises mikt met haar riviercruises vooral op een Duitstalig publiek, maar vaart ook met groepen uit andere Europese landen en Azië. “Wat we niet meer doen is verschillende nationaliteiten mengen. Hierdoor kunnen wij ons optimaal focussen op specifieke eetgewoonten en andere zaken die verbonden zijn met de cultuur in het thuisland van onze gasten.” 

De belangrijkste doelgroep zijn de ‘Best Agers’, vijftigplussers. Deze leeftijdscategorie geniet dan ook volop van een verblijf in een varend hotel, afgewisseld met culturele uitstapjes aan land. Huck: “Je ziet en beleeft enorm veel tijdens een cruisevaart. Het is afwisselend, comfortabel en rustgevend: zodra je aan boord stapt begin je te onthaasten.”

Modern concept

De cruisevaart is de afgelopen jaren hard gegroeid. Reden voor nicko cruises om de vloot continu te moderniseren en ook uit te breiden. Met de Nicko Vision realiseerde het bedrijf in 2018 samen met Scylla voor het eerst een nieuwbouw. Dit cruiseschip heeft een moderne uitstraling en beschikt over drie restaurants. Gasten kunnen zelf bepalen waar en wanneer ze een hapje eten. De inrichting is ruimtelijk, luchtig en licht. 

Het Nicko-concept staat dan ook voor eigentijds cruisen. “Dit concept maakt korte metten met het ietwat burgerlijke, oubollige imago dat nog steeds een beetje aan de cruisevaart kleeft. Overigens niet terecht, als je kijkt naar de vele moderne cruiseschepen die er varen! Ook onze vloot telt echter naast de moderne Nicko-schepen nog een groot aantal meer klassieke cruiseschepen. Er is voor iedere smaak wat wils.” 

Dit seizoen komt de Nicko Spirit in de vaart. Hij is wat kleiner dan de Nicko Vision (170 passagiers) en speciaal ontworpen voor de Rijn en zijn zijrivieren. Aan boord zorgen aardetinten voor een warme uitstraling. 

De cabines hebben een ruime badkamer en veel plaats om kleding op te bergen. Ze zijn 14 vierkante meter en hebben een 2-persoonsbed dat kan worden omgevormd tot twee losse eenpersoonsbedden. In deze eersteklas hotelkamers kan men genieten van een prachtig panorama-uitzicht. 

De Nicko Spirit heeft drie restaurants, een panoramasalon en een bar met veranda. Het zonnedek biedt bescherming tegen de zon en er staan ligstoelen, tafels en stoelen. Verder zijn er een grote welness- en fitnessruimte met sauna en whirlpool, een bibliotheek en een souvenirwinkel aan boord.

Vakmanschap

De Nicko Spirit is gebouwd door VEKA. Het casco is in Polen gebouwd, waar op locatie ook al  deels de outfitting werd gedaan. De verdere afbouw gebeurde bij VEKA in Werkendam.

“We zijn ontzettend blij met dit schip”, zegt Huck. “Eigenlijk had het vorig jaar al moeten varen, maar door corona heeft het project vertraging opgelopen. Dat valt niemand te verwijten. Wie kon deze pandemie al zien aankomen?” 

“Achteraf gezien hadden we het schip vorig jaar zelfs nauwelijks kunnen inzetten. Nu hopen we dat het spoedig van wal kan steken. Complimenten aan de werf en de toeleveranciers: wat een vakmanschap!” 

De doop, die eigenlijk in maart zou plaatsvinden, is voorlopig uitgesteld. “Wellicht gaan we de Nicko Spirit in de zomer dopen, als we ook echt weer eens iets kunnen vieren met elkaar.” 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -