Kantoor Binnenvaart:  "Walstroom Rotterdam moet snel beter" 

0

Kantoor Binnenvaart heeft met zorg kennis genomen van het toenemende aantal klachten van leden over de walstroomvoorzieningen in Rotterdam. Na het instellen van het generatorverbod per 1 maart op een groot deel van de ligplaatsen is het aantal klachten van gebruikers significant gestegen.

Technische problemen zoals aardlekschakelaars aan de wal die niet zijn toegerust op de electrocircuits aan boord en hoge stroomrekeningen zorgen voor onrust. Het gewicht van de dikke, lange kabels die soms maar voor een hele korte periode moeten worden aangesloten leiden tot praktische bezwaren.
Kantoor Binnenvaart bepleit allereerst coulance van het handhavingsregime: "Het is belangrijk dat handhavers en schippers met begrip voor elkaars situatie handelen.Daarnaast is het noodzakelijk om op korte termijn de klachten te onderzoeken. Als technische en praktische problemen leiden tot de onmogelijkheid om walstroom te gebruiken, moeten daar snel oplossingen voor gevonden worden.

"Het moet wel werkbaar blijven"
“Wij hebben in principe niets tegen de walstroomverplichting, maar het moet natuurlijk wel werkbaar blijven”", aldus Jan Kruisinga van Kantoor Binnenvaart. “We begrijpen dat we met zijn allen inspanningen moeten leveren om het milieu te ontlasten, maar het moet betaalbaar en zinvol zijn.” Volgens hem zou uitgebreid in kaart moeten worden gebracht hoeveel emissiewinst er feitelijk wordt behaald door gebruik van walstroom in plaats van moderne, schone generatoren.
Ook pleit Kruisinga voor het instellen van een periode waarin schepen die de haven slechts kort aandoen vrijgesteld worden van het generatorverbod.
Wat de vermeende geluidsoverlast voor walbewoners door generators betreft wijst Kruisinga op de moderne ‘fluistersets’, generatoren die nauwelijks hoorbaar zijn buiten de machinekamer.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.