- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsStremming Julianakanaal wegens bom

Stremming Julianakanaal wegens bom

- Advertentie -

Delen

De zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die in april bij het dorp Itteren naast het Julianakanaal is aangetroffen, wordt vrijdag 11 mei ter plekke tot ontploffing gebracht. Omdat de bom zich in de nabijheid van het Julianakanaal bevindt, wordt het scheepvaartverkeer vijf dagen stilgelegd tussen Maastricht en Born.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vorige week geprobeerd de 500-ponder onschadelijk te maken door het ontstekingsmechanisme te verwijderen. Dat is niet gelukt.

 

Passeervak-Zuid

Het Consortium Grensmaas is bij Itteren bezig met de aanleg van het Passeervak-Zuid in het Julianakanaal, zodat grotere schepen elkaar beter kunnen passeren. Tijdens deze werkzaamheden is een Amerikaanse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het explosief heeft een zeer gevoelige ontsteker, waardoor het projectiel niet verplaatst mag worden.

Op vrijdag 11 mei maakt de EOD de bom onschadelijk. Die dag zijn speciale veiligheidsmaatregelen van kracht. Vanaf 08.00 uur wordt het gebied binnen een straal van 250 meter voor iedereen afgesloten. Een aantal mensen moet hun woning of bedrijfspand voor enkele uren verlaten.

 

Peilverlaging

De scheepvaart op het Julianakanaal wordt tussen keersluis Limmel en sluis Born tijdelijk stilgelegd. Het Julianakanaal is van donderdag 10 mei 04.00 uur tot maandag 14 mei 06.00 uur gestremd vanwege peilverlaging en dijkcontroles. Er is dan ook geen scheepvaart mogelijk tussen Maastricht en Born. Er mogen geen schepen op het Julianakanaal aanwezig zijn.

Het waterpeil wordt verlaagd om bewegingen van het wateroppervlak zoveel mogelijk te voorkomen. Het water in het Julianakanaal moet vervolgens weer terug op peil worden gebracht.

foto: de vliegtuigbom werd gevonden bij de aanleg van het passeervak in het Julianakanaal bij Itteren. (tekst en foto Noud van der Zee)

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -