- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsJubilerend CITBO groeit samen verder

Jubilerend CITBO groeit samen verder

- Advertentie -

Delen

Corporation Inland Tanker Barge Owners (CITBO) viert haar vijfjarig bestaan. De organisatie ondersteunt door brede samenwerking haar leden/vennoten in hun bedrijfsvoering. “We zetten in op alle aspecten waar een ondernemer behoefte aan heeft.”

CITBO werd in 2013 opgericht door zes personen. Alain Devos, die geen directe commerciële belangen in de binnenvaart heeft en dus onafhankelijk kan werken, werd aangetrokken als directeur. De organisatie was vanaf de start een ‘atypische’ binnenvaartcoöpe­ratie, aangezien het bevrachten niet de kerntaak is. De vennoten/leden werken hiertoe samen met bevrachters en operators. Ze
vormen een homogene groep van binnenvaartondernemers met dezelfde visie op ondernemerschap. Door actief bij te dragen aan het algemeen belang komen ze op voor hun eigen belangen.

 

Alain Devos.

Marktinzicht

Aanvankelijk legde CITBO als commerciële organisatie de focus sterk op economische aspecten, maar de markt is tegenwoordig niet het enige speerpunt meer. “We hebben geleerd dat samenwerking in de breedste zin van het woord zinvol is”, aldus Devos. “Daarom zetten we in op alle aspecten waar een ondernemer behoefte aan heeft. We volgen actuele zaken op en delen kennis over relevante onderwerpen. Vanuit deze basis vloeit alle verdere coöperatieve samenwerking voort.”

“Tussen een aantal leden/vennoten is een commerciële samenwerking ontstaan. Zo werkt een van onze vennoten, die buiten de tankvaart in de duwvaart actief is, samen met een andere vennoot in het bunkeren van LNG. De conventionele duwvaart en hoogtechnologische tankvaart komen binnen dit project mooi samen.”

De speerpunten van CITBO zijn marktwerking, kennis, personeelsbeleid, vergroening & innovatie en vertegenwoordiging. De coöperatie analyseert de markt in al zijn facetten om inzicht te krijgen. Ze verzamelt anonieme data van de vennoten/leden en verwerkt deze tot een rapportage. “We analyseren incidenten, waterstanden en marktontwikkelingen. Door te reflecteren leren we bij en groeien we samen verder.”

“Op milieu- en innovatiegebied kijken we tegen welke problemen onze leden aanlopen. Hoe kunnen we dit onder de aandacht brengen op lokaal, nationaal en Europees niveau? Welke technologieën zijn er, en zijn deze ook geschikt voor onze leden? Via ons netwerk volgen we de ontwikkeling van dichtbij. Daarnaast focussen we op regelgeving, veiligheid en certificering. En vanzelfsprekend hebben we de afgelopen jaren collectieve inkopen gedaan. Dit laatste gaan we nog verder uitbouwen.”

 

Vooruitstrevend

“Door onze focus op relevante thema’s en gezamenlijke inkoop nemen we wat last van de schouders van onze leden en streven we tegelijkertijd naar een optimale exploitatie van hun schepen.” Deze vooruitstrevende aanpak heeft ertoe geleid dat CITBO na vijf jaar negen vennoten heeft en circa twintig leden die geen vennoot zijn. Samen hebben ze zestig schepen met een laadvermogen van 200.000 ton.

“Natuurlijk hebben we ook de nodige hordes moeten nemen. Alleen al de oprichting was niet eenvoudig in een sector waar geen samenwerkingscultuur heerst. Nieuwe vennoten brachten andere inzichten, waardoor we ons beleid en doelstellingen hebben bijgesteld. Zo hebben we in de loop der jaren ook leden toegelaten die geen vennoot zijn.”

De onderlinge communicatie verloopt via wekelijkse digitale updates. CITBO verspreidt onder andere nieuwe veiligheidsnormeringen en wetgeving, maar ook persberichten van overheden en organisaties onder de vennoten/leden. “We filteren de informatie en maken ze leesbaar. Daarnaast organiseren we maandelijks een themabijeenkomst. We nodigen gastsprekers uit en gaan met elkaar in discussie. Van onze maandelijkse marktrapportage leren we allemaal.”

De binnenvaart is volop in beweging en wordt steeds complexer. Voor CITBO komen er nieuwe speerpunten bij. Voorbeelden zijn de digitalisering van informatievoorziening en autonoom varen. “We zijn trots op ons vijfjarig bestaan en kijken uit naar de toekomst. Nieuwe uitdagingen gaan we niet uit de weg. We zullen onze vennoten en leden blijven ondersteunen in hun bedrijfsvoering. Dat is onze belangrijkste ambitie.”

tekst: Sarah De Preter
foto’s: CITBO

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -