- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsJeroen Krabbé vaart weer, nu elektrisch

Jeroen Krabbé vaart weer, nu elektrisch

- Advertentie -

Delen

Na een maandenlange refit keert de Jeroen Krabbé terug op de Amsterdamse grachten. De rondvaartboot is voorzien van een elektrische voortstuwing. Om dit te vieren organiseerde Stromma Nederland op maandag 2 mei een feestelijke ingebruikname voor alle betrokkenen, partners en relaties. De Amsterdamse acteur, schilder en regisseur Jeroen Krabbé was zelf aanwezig en gaf de genodigden een kijkje aan boord van ‘zijn’ boot.

Stromma focust zich op duurzaam toerisme. De rederij wil Noord-Europa’s toonaangevende duurzame producent en aanbieder van tours en activiteiten zijn. Stromma Nederland beschikt over het Green Key-certificaat en de belasting van milieu en klimaat wordt zo veel mogelijk beperkt door het toenemende gebruik van elektriciteit ter vervanging van de aardgas- en dieselmotoren. Voor een groot deel is de Stromma-vloot al elektrisch en de komende tijd zullen de overige boten geëlektrificeerd worden zodat de gehele vloot in 2025 emissievrij door de Amsterdamse grachten zal varen.

Dat is ook wel een must. De gemeente schrijft voor dat alle vervoer in het centrum van de stad vanaf 2025 uitstootvrij is. Dus ook de rondvaartboten. Vanaf 2030 geldt die regel ook voor de rest van het Amsterdamse water. Uitstootvrije vaartuigen krijgen nu bovendien een korting van 70 procent op het binnenhavengeld.

Refit

De Jeroen Krabbé is in 2001 gebouwd door Slot B.V. Jachtbouw, toen nog gevestigd in Monnikendam en sinds 2020 gevestigd in Hoorn. Het was de zesde rondvaartboot van Stromma die voer op een CNG-installatie (Compressed Natural Gas).

Met enige vertraging door corona is in 2021 de refit gestart van de Jeroen Krabbé. Deze boot is eerst door het team van de technische dienst van Stromma gestript en werd in september naar Slot gesleept. Daar werd de Jeroen Krabbé in samenwerking met E-ship onder meer voorzien van een elektrische voortstuwingsinstallatie.

De elektromotor wordt gevoed uit een set van 24 lithium-ion batterijen. Daarop kan het schip ongeveer anderhalve dag varen voordat de batterijen weer moeten worden opgeladen.

De geëlektrificeerde rondvaartboot aan de steiger bij het Rijksmuseum. (foto Stromma Nederland)

Ook voor evenementen

Daarnaast is het verwarmingssysteem vernieuwd, zijn de ramen gereviseerd, heeft de boot een nieuw ergonomisch dashboard en een nieuw gidsensysteem van Great Guide gekregen, waarmee gasten in diverse talen feiten over Amsterdam kunnen beluisteren. De ‘Krabbé’ heeft een flexibel interieur waardoor de boot niet alleen voor rondvaarten maar ook voor feesten en evenementen inzetbaar is.

Stromma Nederland maakt deel uit van de Zweedse Stromma Group (Strömma Turism & Sjöfart). Carola Hoekstra, CEO van Stromma Nederland, zei bij de presentatie van de vernieuwde Jeroen Krabbé: “We zijn trots op het resultaat en we staan aan de start van de verdere uitbreiding van onze elektrische vloot waardoor onze gasten in Amsterdam een geweldige, geruisloze beleving op het water kunnen ervaren.”

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -