Jachthaven IJsselmonde weer optimaal toegankelijk

0

Jarenlang kampte Watersportvereniging IJsselmonde met toenemende ondieptes in de recreatiehaven net boven de Van Brienenoordbrug. Maar door het heft in eigen hand te nemen en het baggeren zelf te betalen is de jachthaven nu weer optimaal toegankelijk. Dat wordt donderdag 31 maart bewezen als het 91,50 meter lange passagiersschip Salvinia de haven bezoekt voor een dagtocht met 170 leden van WSV IJsselmonde. De diepgang van 1,50 meter is geen enkel probleem.

Bij het baggeren is 25.000 kuub slib uit de jachthaven verwijderd. (foto MG Redacties)

De vereniging floreert na 78 jaar nog steeds. De jachthaven aan de Nieuwe Maas ligt op een strategische plek: pal tegenover de Hollandsche IJssel (staandemastroute). Maar er was een probleem: de haven slibde jaar na jaar verder dicht. 28 jaar geleden, toen de hele haven werd gerenoveerd met onder andere nieuwe vlotten voor de 200 schepen, was voor het laatst gebaggerd.
“Grotere boten konden de haven niet of moeilijk inkomen. Op sommige plaatsen was de diepte nog maar 60 centimeter”, vertelt voorzitter A. Meijburg. “Jaren hebben we met de overheid over het probleem gesproken.”

Van alles geprobeerd
Zonder succes: er kwam geen geld, geen subsidie, niets. “We hebben van alles geprobeerd. Terwijl wij die vervuiling niet hebben veroorzaakt; het slib komt van buitenaf. Van de rivier.”
Het baggeren kostte WSV IJsselmonde 600.000 euro. “Dat is eigenlijk niet op te brengen voor een vereniging”, aldus Meijburg. Toch is het gelukt. “Zonder hulp van de overheid, maar wel met een hypotheek.”

Minimaal 2,50 meter
Er is 25.000 kuub bagger uitgegaan. “De haven is uitgebaggerd tot een diepte van minimaal 2,50 meter. De invaart en de hoofdroutes zijn zelfs 3,00 meter diep. Een ieder kan de komende 25 jaar weer zonder problemen onze haven in- en uitvaren.”
Zoals donderdag zal blijken als de Salvinia afmeert. Het wordt met afstand het grootste schip dat ooit in de IJsselmondse jachthaven lag. 170 leden gaan aan boord voor een tocht naar Arnhem. ’s Avonds keren ze met bussen terug. Het animo toont aan dat de WSV IJsselmonde een bloeiende vereniging is. Anders had zij ook nooit het baggerwerk kunnen financieren.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.