Inloopbijeenkomst over Grote Zeesluis Terneuzen

0

Op dinsdag 21 januari organiseert de projectorganisatie voor de Grote Zeesluis Terneuzen een inloopbijeenkomst. In het gemeentehuis van Terneuzen kunnen belangstellenden tussen 18.00 en 20.30 uur terecht met vragen over de nieuw te bouwen zeesluis.

Verschillende projectmedewerkers geven die avond uitleg. Aanleiding voor de inloopbijeenkomst is de tervisielegging van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau in Middelburg, Terneuzen, Zelzate, Evergem en Gent.

Natura-2000
Vlaanderen en Nederland hebben in de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) afgesproken om de plannen voor de nieuwe, grote zeesluis bij het sluizencomplex van Terneuzen samen uit te werken. Het is de bedoeling dat de uitkomsten worden vastgelegd in een Tracébesluit. Bij de voorbereiding van het Tracébesluit moet een mer-procedure (milieu-effectrapportage) worden doorlopen. Zeker gezien de aanwezigheid van Natura 2000-gebieden, een status die de natuur extra bescherming biedt.
In het vergunningentraject moet de minister van I&M eerst een Notitie reikwijdte en detailniveau opstellen. Dat is nu gebeurd. De Notitie reikwijdte en detailniveau Grote Zeesluis Kanaal Gent-Terneuzen is te downloaden van de projectwebsite.

Capaciteitsprobleem voor binnenvaart
De zeehavens van Gent en Terneuzen zijn van economisch belang voor de regio. Omdat steeds meer en grotere zee- en binnenschepen het sluizencomplex van Terneuzen passeren, is in 2007 onderzoek gedaan naar de maritieme toegankelijkheid van de Kanaalzone. Hieruit bleek dat zich voor zeeschepen, nu en straks, problemen voordoen door de afmetingen; de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van doorvaart loopt gevaar; voor de binnenvaart dreigt een capaciteitsprobleem.

Kanaalzone
Een grote zeesluis kan deze problemen oplossen en draagt bij aan de totale ontwikkeling van de Kanaalzone en zijn Europese achterland. Daarom heeft het politieke college van de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie in 2012 zijn voorkeur uitgesproken om de bouw van een grote zeesluis binnen het huidige sluizencomplex te Terneuzen nader uit te werken.

// FCK googlemaps v1.97
document.write(‘.’);
function CreateGMap2014015141356() {
if(!GBrowserIsCompatible()) return;
var allMapTypes = [G_NORMAL_MAP, G_SATELLITE_MAP, G_HYBRID_MAP, G_PHYSICAL_MAP] ;
var map = new GMap2(document.getElementById(“gmap2014015141356”), {mapTypes:allMapTypes});
map.setCenter(new GLatLng(51.33063,3.82986), 12);
map.setMapType( allMapTypes[ 2 ] );
map.addControl(new GSmallMapControl());
map.addControl(new GMapTypeControl());
AddMarkers( map, [{lat:51.33122, lon:3.8187, text:’terneuzen’}] ) ;
}

// FCK googlemapsEnd v1.97
function AddMarkers( map, aPoints )
{
for (var i=0; i

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.