In memoriam Christ Eijsermans

0

Na een kort ziekbed overleed aalmoezenier Christ Eijsermans op 15 november in een ziekenhuis in Den Bosch. Hij was 91 jaar. Ruim 35 jaar werkte hij als aalmoezenier voor de binnenvaart. Hij woonde in Ammerzoden en was verbonden aan KSCC Het Zuiden in Raamsdonksveer.

Aalmoezenier Eijsermans was een rasechte Brabander. Hij werd op 10 juli 1919 in Goirle geboren. Na de lagere school bezocht hij het gymnasium van de paters kapucijnen en daarna trad hij in bij deze kloosterorde. Eenmaal als priester gewijd trok hij dertien jaar door het land om zich overal als predikant in te zetten. In 1957 werd hij door kardinaal Alfrink gevraagd om legeraalmoezenier te worden. “Dat was voor mij een heel boeiende tijd. Ik had die periode niet graag willen missen. Ik heb toen ook geleerd niet boven anderen te staan, maar samen met anderen te zijn”, vertelde hij me eens bij een interview.

Zijn werk als legeraalmoezenier, waarvoor hij ook zeven maanden in Nieuw-Guinea verbleef, deed hij zeventien jaar met veel toewijding en plezier. Hij was aan de pensioengerechtigde leeftijd gekomen en moest dus stoppen. Omdat hij op 55-jarige leeftijd bepaald niet op zijn lauweren wilde rusten, werd hij aalmoezenier van de binnenvaart. “Ik kende in die tijd een schippersgezin”, gaf hij in het interview aan, “omdat mijn zuster met de dochter van die schipper bevriend was. En zo kwam ik met schippers in contact, een bevolkingsgroep, die mij wel aansprak.”

Omdat toenmalig schippersaalmoezenier Paschalis Apeldoorn van het kerkschip D’n Aal kloosteroverste geworden was, kon pater Eijsermans zijn taak overnemen. Overal waar concentraties van schippers waren, voeren enkele oud-schippers het kerkschip naar toe zodat aalmoezenier Eijsermans daar voor kon gaan in de eucharistieviering.
Later wilde hij een vaste stek voor zijn schippers hebben. Uiteindelijk lukte het hem in het begin van de negentiger jaren om met steun van velen een drijvend schipperscentrum te realiseren, dat ligplaats kreeg in de Donge langs de Reenweg in Raamsdonksveer. Het centrum kreeg de naam Het Zuiden. Daar werkte de aalmoezenier tot kort voor zijn overlijden.

Afgelopen vrijdag werd in de kloosterkerk van de kapucijnen in Tilburg de uitvaartmis gehouden, waarna de begrafenis op het kloosterkerkhof plaats vond. Voor velen uit defensie- en binnenvaartkringen heeft aalmoezenier Eijsermans enorm veel betekend, en ook heel wat anderen mochten hem als een bijzonder mens en priester ervaren. We mogen er dan ook met een vaste overtuiging in geloven dat de God van ons allen hem nu zal belonen voor het vele goede dat hij deed voor de talloze mensen, die hem op hun levenspad mochten ontmoeten.

Harrie van Eeuwijk

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.