- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsILT: “Arbeidstijdenwet aan boord vaker overtreden”

  ILT: “Arbeidstijdenwet aan boord vaker overtreden”

  - Advertentie -

  Delen

  Binnenvaartbedrijven overtreden vaker de regels voor de vaar- en rusttijden en de bemanningssterkte, aldus de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dat staat in een factsheet Veiligheid binnenvaart 2021-2022 die de ILT vorige maand op haar website publiceerde.

  De Inspectie Leefomgeving en Transport inspecteerde in 2022 en 2021 “bedrijven die motorvrachtschepen, motortankschepen en duw- en sleepboten in de binnenvaart exploiteren” op naleving van de Binnenvaartwet en de Arbeidstijdenwet.

  In 2022 werden 115 bedrijven via bedrijfsinspecties onder meer gecontroleerd op naleving van de regels voor vaar- en rusttijden en bemanningssterkte. Bij zo’n bedrijfsinspectie controleert de ILT de administratie van een onderneming. De scheepsdocumenten bleken bij vrijwel alle bedrijven wel op orde, stelt de dienst, maar 30 procent van de bedrijven bleek zich niet aan de regels te houden op de maximale vaart per 24 uur.

  De inspectie deelde in totaal 1.122 waarschuwingen uit. 23 bedrijven ontvingen een boete voor in totaal 105 tekortkomingen. Bedrijven die in overtreding waren, hadden onder meer het vaartijdenboek niet of onjuist ingevuld en hielden zich niet aan de rusttijden.

  Achteruitgang

  De inspectie schrijft een achteruitgang in de naleving van de regels door bedrijven te zien. “En daarmee een toename van het risico op onveilige situaties bij het vervoer over de binnenwateren.”

  In 2021 waren de uitkomsten iets minder slecht, blijkt uit een vergelijking. Toen controleerde de ILT 102 bedrijven via bedrijfsinspecties. 24 procent van de bedrijven hield zich toen niet aan de regels voor de maximale vaart per 24 uur. Er werden dat jaar 687 waarschuwingen gegeven. Het aantal tekortkomingen waarvoor een boeterapport werd opgesteld lag overigens wel veel hoger: 191.

  Bedrijven moeten de regels van de Binnenvaartwet en Arbeidstijdenwet beter naleven en de veiligheid op het water verbeteren, aldus de ILT. “Dit doen zij door te zorgen voor voldoende bemanningsleden aan boord van binnenvaartschepen, vaar- en rusttijden in acht te nemen, het vaartijdenboek juist en volledig in te vullen.”

  Handhavend optreden

  In 2024 gaat de ILT door met bedrijfsinspecties en inspecties aan boord van binnenvaartschepen. Voor bedrijfsinspecties selecteert de dienst elk kwartaal een nieuwe groep bedrijven.

  Deze bedrijven ontvangen een brief waarin staat hoe zij zich kunnen voorbereiden op de controle. Na afloop van de inspectie ontvangen bedrijven via een brief en in persoonlijk contact met de ILT een toelichting op eventueel geconstateerde tekortkomingen. Daarmee wil de inspectiedienst herhaling te voorkomen. Als bij een herinspectie blijkt dat de naleving van een bedrijf nog steeds niet op orde is, treedt de ILT handhavend op.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -