- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Ik maak het niet mooier dan het is”

“Ik maak het niet mooier dan het is”

- Advertentie -

Delen

Dankzij de liefde belandde Angela Wijbenga van der Mark (25) in de binnenvaart. Sinds december 2015 vaart ze met Klaas mee op hun eigen schip. Er ging een wereld voor haar open. Een wereld waarin ze zich thuis voelt. Ze merkte dat familie en vrienden geen idee hadden van wat het leven aan boord betekent en hoe mooi en afwisselend het varende bestaan is. Om dat te laten zien begon Angela met vloggen.

Inmiddels wordt haar Youtube-kanaal steeds bekender. De filmpjes worden duizenden keren bekeken. Elke week plaatst Angela Wijbenga van der Mark een vlog. Altijd op woensdag. De vaste volgers en kijkers weten dat, kijken er naar uit.

“Ik film de hele week en zet de video op de woensdag erna online. Zo heb ik twee dagen de tijd om de beelden te bewerken en het resultaat te uploaden. Dat laatste lukt niet altijd en overal. Het hangt ervan af waar we liggen met het schip; of er wifi of 4G is.”

 

Persoonlijk

Het leven aan boord van het motorschip Charissa staat centraal. “Het doel is aan de buitenwereld te laten zien hoe dat leven er écht uitziet, de échte wereld van de binnenvaart. Om zo jongeren te interesseren. Er komen allerlei onderwerpen voorbij: het schip, het vaargebied, de lading, de reizen en persoonlijke onderwerpen. Maar ik maak het niet mooier dan het is. Het moet realistisch zijn. En dus komt bijvoorbeeld ook aan bod dat ik last heb van allergie.”

“Ik had het nog nooit gedaan, ben gewoon begonnen. Eigenlijk eerst met een blog; toen typte ik de verhalen uit. Dat was best veel werk. Toen bedacht ik: ik kan ook gaan filmen.”

Daar zit ook best wat tijd in. “Het filmen en het bewerken op de computer. Maar dat geeft niet; ik vind het hartstikke leuk om te doen. Het gaat ook steeds beter. Als je het verschil tussen m’n eerste vlog ziet en de vlogs die ik nu maak…”

De video’s zijn best persoonlijk. “Ik let wel op wat ik laat zien. Voordat ik een filmpje upload laat ik Klaas ernaar kijken – en ook de matroos, als die erin voorkomt. Zij moeten er ook achter staan. Inmiddels vinden zij het ook leuk. Als ik een dag niet kan filmen, nemen zij het over.”

 

Nieuw schip

Ze krijgt veel reacties. De meeste zijn positief, maar er zit ook weleens een negatieve tussen. “Nee, dat is niet prettig. Maar iedereen mag een mening hebben. Zo denk ik er ook over: het is maar een mening. Het is maar zo. Ik kan er wel mee leven.”

Tot voor kort voeren Angela en Klaas op het ms Charissa. Begin dit jaar kochten ze een groter schip, de Janna-Maria. Na het klasse maken de en bijbehorende klussen op de werf zijn ze vorige week verhuisd. Het schip kreeg een nieuwe naam: Angela W.

Een hele eer, vindt ze. “De Charissa was vernoemd naar Klaas’ zusje. Toen hij dat schip kocht, was ik nog niet in beeld. Nu volgen we de traditie dat het schip de naam van de schippersvrouw draagt. Grappig, door het vorige schip dachten veel mensen dat ík Charissa heette.”

Angela voelt zich helemaal thuis in de binnenvaart. Ze is druk bezig met haar vaarpapieren. “Nu doe ik de opleiding tot matroos. Daarna ga ik door voor schipper.”

 

Binnenvaartvlog.nl

Angela is een van de vloggers die meewerkt aan het initiatief van De Binenvaartkrant: Binnenvaartvlog.nl. Op die website zijn vanaf nu ook haar wekelijkse vlogs te zien. Zo hoopt ze nog meer jongeren te bereiken en hen warm te maken voor (een baan in) de binnenvaart.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -