- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsIedereen wijst naar banken tijdens hoorzitting over binnenvaartcrisis

Iedereen wijst naar banken tijdens hoorzitting over binnenvaartcrisis

- Advertentie -

Delen

“Banken hebben een belangrijk aandeel gehad in het ontstaan van de overcapaciteit in de binnenvaart, die tot de huidige crisis heeft geleid. Het ligt dan ook voor de hand dat zij een sleutelrol spelen bij het oplossen van de financiële problemen waarmee de binnenvaart nu te maken heeft.” Dat ziet de EVO als belangrijke conclusie van zowel verladers als schippers tijdens de hoorzitting die donderdag 25 april bij de Europese Commissie in Brussel werd gehouden.

(foto Wikimedia/LA2)

De Commissie vroeg vertegenwoordigers van de European Shippers Council (ESC), de Europese Binnenvaart Unie (EBU) en de Europese Schippers Organisatie (ESO) welke maatregelen zij nodig achten om de crisis te overwinnen.

Overcapaciteit
De overcapaciteit was het grootste thema. De ESC is van mening dat alleen de aanpak daarvan kan helpen de crisis te overwinnen. Die overcapaciteit is vooral merkbaar in de drogeladingvaart in België en Nederland; er is een overschot aan schepen langer dan 86 meter.
“Het zou echter onterecht zijn om partijen aan oplossingen te laten meebetalen als zij geen rol hebben gespeeld bij het veroorzaken van de overcapaciteit”, vinden de verladers. “Veel verladers, vooral in de bouwsector, hebben het nu ook erg moeilijk en hogere kosten zouden eerder tot vermindering van het ladingaanbod leiden dan meer.”
Verladers en schippers kijken vooral naar de banken. Als die schepen van failliete ondernemers niet zouden verkopen maar (tijdelijk) uit de actieve vaart halen, vermindert dat de overcapaciteit. “Slopen van vooral oude schepen kan daarnaast bijdragen aan het verkleinen van de overcapaciteit.” Aldus de EVO.

Nog geen crisisaanvraag
Tijdens de hoorzitting bleek dat nog geen enkel land de Europese Commissie heeft gevraagd de crisis in de binnenvaart uit te roepen. Dat is nodig voor ingrijpende maatregelen op Europees niveau. België beloofde in april zo’n crisisaanvraag te doen, na de schippersstakingen die maand. Nederland en Duitsland zouden zo’n aanvraag steunen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -