Idee indienen voor ‘PLAN B’ kan tot 30 juni

0

Tot 30 juni kunnen mensen innovatieve ideeën voor de binnenvaart indienen. Onder de naam ‘PLAN B’ bieden BVB, BTB, TNO, Marin, NEA, CE Delft, Buck Consultants en Rijkswaterstaat de mogelijkheid om kansrijke ideeën ook te realiseren.

Innovatie
"De sector Transport en Logistiek is een dynamische sector die letterlijk en figuurlijk continu in beweging is". lichten de organisaties toe. "De binnenvaart is hierin een belangrijke schakel. Een schakel die naar verwachting steeds belangrijker wordt, gezien de goederenstromen die nog op ons af gaan komen. Om deze toename van stromen in de toekomst goed te kunnen blijven faciliteren is de markt constant in beweging. Ook op het gebied van innovatie."

Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB), Bureau Telematica Binnenvaart (BTB), TNO, Marin, NEA, CE Delft, Buck Consultants en Rijkswaterstaat voeren gezamenlijk PLAN Binnenvaart (kortweg ‘PLAN B’) uit. PLAN B spoort (goede) ideeën in de binnenvaart op en biedt ondernemers de kans een idee, plan of innovatie voor de (container)binnenvaart ten uitvoer te brengen en zo bij te dragen aan meer transport via de binnenvaart. Bas van Bree, adviseur bij Buck Consultants International, en Henk van Laar van Bureau Telematica Binnenvaart lichten PLAN B toe.

"Zonde als goede ideeen blijven liggen"
“We hebben het idee dat er onderhuids in de markt innovatieve ideeën leven die de binnenvaart verder kunnen helpen”, aldus Bas van Bree. “Soms komen deze ideeën niet tot wasdom. Dat kan natuurlijk zijn omdat het idee niet goed genoeg is en de markt het dus niet overneemt, maar het kan ook zijn dat de ondernemer tegen bepaalde barrières aanloopt waardoor het idee de markt niet eens bereikt."
"Als daar goede ideeën tussen zitten, is het natuurlijk zonde als die blijven liggen. Het mooie aan PLAN B is dat er een pool van experts beschikbaar is om ondernemers die zelf te beperkt in hun tijd zitten, niet het juiste netwerk bezitten of niet de precies weten hoe het aan te pakken te helpen om hun innovatie verder te brengen. Deze experts kunnen net die barrière slechten waardoor het idee wel de markt kan bereiken. We kunnen het net dat ene stapje verder brengen.”

Duurzamer, betrouwbaarder, efficiënter
Henk van Laar vult aan: “PLAN B is specifiek bedoeld om breed in de markt op zoek te gaan naar goede ideeën. Ideeën die de binnenvaart duurzamer, betrouwbaarder, efficiënter maken. Het gaat niet alleen om nieuwe brandstoffen, aandrijftechnieken of innovaties in de scheepsbouw. Ook nieuwe logistieke concepten, verbetering van informatie-uitwisseling en afstemming in de keten krijgen in PLAN B de aandacht. Kortom, vooraf zijn er geen beperkingen aan ideeën die kunnen worden ingediend. We hebben bewust een laagdrempelige insteek gekozen, maar het moet uiteraard wel bijdragen aan de (container)binnenvaart.’”

Laagdrempelig
Bas van Bree geeft tenslotte aan: “Via de website van PLAN B en tijdens gesprekken zijn in de markt de eerste inspirerende ideeën aangemeld. Deze variëren van technische vernieuwende oplossingen tot innovatieve logistieke concepten. Maar er moeten meer innovaties in deze markt zijn die we nog niet in beeld hebben."
"We hebben ook vernomen dat ondernemers denken dat hun idee niet in aanmerking komt voor PLAN B omdat het nog in een zeer pril stadium bevindt. Dat is jammer, want er is in het project ruimte voor initiatieven die nog in de kinderschoenen staan tot verbetering van al bestaande technieken of concepten. De ondersteuning wordt individueel bepaald en toegespitst op basis van de hulpvraag.”

Vóór 30 juni indienen
De komende weken wordt verder gezocht naar goede plannen. Het team achter PLAN B doet een oproep aan ondernemers om hun idee vóór 30 juni 2012 aan te melden via de website. Door uw idee aan te melden maakt u kans om uw plan verder te helpen met behulp van een team van experts en professionals vanuit de projectpartners. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van advies, begeleiding of financiële steun; afhankelijk van de hulpvraag en de fase waarin het plan of idee zich bevindt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.