Strengere controle op generatorverbod in Drechtsteden

0

De Drechtsteden treden sinds 1 juni streng op tegen scheepseigenaren die hun generator laten draaien als hun schip ligt afgemeerd op een plek waar walstroom voorhanden is. Wie na een eerste waarschuwing toch de generator blijft gebruiken, krijgt de volgende keer een proces-verbaal.

Gebruik generator verboden
Op vrijwel alle ligplaatsen voor de binnenvaart in de Drechtsteden is het gebruik van generatoren niet meer toegestaan. “Op al deze locaties is walstroom beschikbaar als schoner en stiller alternatief”, aldus de regionale overheid. “Het gebruik van walstroom is goed voor de luchtkwaliteit, voorkomt geluidsoverlast en is bij gemiddeld huishoudelijk gebruik goedkoper dan het gebruik van dieselgeneratoren.”

In de Drechtsteden staan 35 walstroomkasten om alle binnenvaartschepen te voorzien van elektriciteit voor huishoudelijk gebruik. In het afgelopen jaar konden schippers wennen aan het gebruik van walstroom. Nu het generatorverbod van kracht is, wordt daar ook op toegezien. Sinds 1 juni waarschuwen de handhavers de schippers met draaiende generatoren eerst nog. Als aan deze waarschuwing geen gevolg wordt gegeven, schrijven zij een procesverbaal uit.
De handhaving in Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht is in handen van het Havenbedrijf Rotterdam. In Sliedrecht verzorgt de gemeente de handhaving zelf.

Gratis quick scan
Zoals bekend zijn er schepen waarvan de boordinstallatie niet zo maar geschikt is voor walstroom. “Zij krijgen nog kort de gelegenheid de benodigde aanpassingen uit te voeren”, meldt Drechtsteden.
Twee op de vijf binnenvaartschippers krijgt te maken met technische problemen als zij voor het eerst aansluiten op walstroom. 20 procent ervaart ook daarna nog problemen, meestal door aardlek aan boord. Daarom kunnen schippers sinds vorig jaar een gratis quick scan aanvragen via 0900-1492 om hun boordinstallatie te laten doorlichten.
Sinds 1 juni biedt de regio Drechtsteden in navolging van Rotterdam bovendien intensievere storingshulp, zodat ook ’s avonds en in het weekend een monteur naar boord komt om de oorzaak van de storing te bekijken en zo mogelijk direct te verhelpen. Die extra service wordt de komende vijf maanden aangeboden. Ook een storing kan worden gemeld met via 0900-1492.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.