- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHoogwatergolf: stremmingen door spuien Sluis Grave

Hoogwatergolf: stremmingen door spuien Sluis Grave

- Advertentie -

Delen

De Maas heeft te maken met een kleine hoogwatergolf. Voor zaterdag wordt een afvoer van 800 m3 per seconde voorspeld. Bij Grave kan het af te voeren water door de schadevaring van 29 december alleen via de zuidstuw. Daarom wordt bij Sluis Grave gespuid. Dat zorgt voor vertragingen en stremmingen.

Overdag wordt maximaal twee uur achtereen gespuid. Daarna worden wachtende schepen geschut. Vervolgens wordt weer twee uur gespuid. Van 22.00 tot 06.00 uur wordt continu gespuid en is Sluis Grave dus gestremd.

De scheepvaart moet ook rekening houden met wisselende waterstanden op alle stuwpanden op  de Maas; dat is een gevolg van het bufferen van water.

Extra stenen

Er is een kleine uitspoeling van de tijdelijke dam achter de stuw geconstateerd, meldt Koninklijke BLN-Schuttevaer. Dit heeft geen ernstige gevolgen. Wel is besloten het stortbed met grote stenen te verzwaren. Een klein deel daarvan is inmiddels aangebracht.

Door de hoge stroomsnelheid door de stuw kan het storten van de stenen pas maandag worden hervat, als het debiet kleiner is dan 500m3/s. Om verdere uitspoeling te voorkomen is het noodzakelijk om het debiet door de stuw te verminderen. Dat kan door te bufferen op de bovenliggende stuwpanden en extra te spuien. Niet alleen door Sluis Grave; ook door Sluis Weurt. Als gevolg daarvan is tot nader bericht één sluis gestremd bij Weurt – zolang het waterpeil in de Waal lager is dan in het Maas-Waalkanaal.

 

foto: Sluis Grave is weer in gebruik sinds 23 januari, de eerste dag na de langdurige stremming. (foto Noud van der Zee)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -