- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHISWA blij met maaien waterplanten

HISWA blij met maaien waterplanten

- Advertentie -

Delen

Op het IJmeer en het Markermeer is het maaien van waterplanten – die voor veel overlast zorgen – is begonnen. HISWA Vereniging is daar blij mee: “Hierdoor kunnen watersporters in ieder geval de rest van het vaarseizoen weer veilig en gemakkelijk het water op en blijven watersportbedrijven in het unieke watersportgebied toegankelijk.”

Sinds jaren wordt het IJsselmeergebied geteisterd door overmatige groei van waterplanten. Watersporters ondervinden er grote hinder van bij het varen en zwemmen. Zo kunnen lange waterplanten, zoals fonteinkruid, in de schroef terecht komen of aan de kiel of het roer blijven hangen. Maaien tijdens het seizoen is de remedie om op de korte termijn de overlast tegen te gaan en het vaargebied goed bereikbaar te houden, vindt HISWA.

 

Meer maaien

“Voor nu is het van belang dat bootbezitters kunnen varen”, zeg Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging. “Met het maaien gaat dat lukken. Er wordt aanzienlijk meer gemaaid dan voorgaande jaren. Ook van provincie Flevoland verwachten wij binnenkort nog een bijdrage. Verder is er een nieuwe app waarmee watersporters overlast van waterplanten kunnen aangeven. Alles om het varen zo veilig mogelijk te maken.”

Onder leiding van provincie Noord-Holland wordt in de regio met alle andere overheden en de waterrecreatiesector ook gewerkt aan oplossingen voor de langere termijn, zoals verdiepen en zoneren. “Dit is cruciaal omdat de exploitatie en de werkgelegenheid van de vele watersportbedrijven in het IJsselmeergebied niet in gevaar mag komen. De rol van het ministerie van I&W als beheerder van het gebied is van groot belang en daarmee worden gesprekken gevoerd voor de komende jaren”, besluit Krijger.

foto: HISWA Vereniging

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -