Historische sleepboten blijven in trek

0

Ruim 160 antieke opduwers en sleepboten waren drie dagen lang te bewonderen op de Nationale Sleepbootdagen in Vianen. Het evenement werd voor de tiende keer in twintig jaar gehouden. De even jaren is het evenement in Zwartsluis.

Door de recessie waren er wat minder schepen dan vorig jaar, toen waren er nog 200 deelnemende schepen. Door het mooie weer werd het bezoekersaantal van 100.000 van twee jaar terug wél net overtroffen.

 

Sleepboot van het Jaar

Op vrijdagavond werden tijdens de verlichte avondvaart de Opduwer en de Sleepboot van het Jaar bekend gemaakt. De Sleepboot van het Jaar werd de in 1941 gebouwde Atina III van Gerard Hensen. De Stolk werd Opduwer van het Jaar.

 

De in 1941 gebouwde Atina III werd gekozen als sleepboot van het jaar. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)
De in 1941 gebouwde Atina III werd gekozen als Sleepboot van het Jaar. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

 

In de afgelopen acht jaar heeft Hensen stukje bij stukje de boot onderhanden genomen. ‘De grootste klus was het vervangen van de elektra. De 3-cilinder 3VD6A Industrie van 150 pk is nog helemaal origineel en tiptop in orde. Daar hoefde maar weinig aan te gebeuren’, vertelt Hensen.

Kastdeurtjes en interieur van het schip zijn nog nagenoeg origineel, zelfs het oorspronkelijke granieten aanrechtblad zit er nog in. ‘Het leukste van deze dagen was dat de familie van de eerste eigenaar, de heer Salomons, is komen kijken naar het schip’, zegt Hensen.

 

In de rij

Een ander schip dat veel belangstelling trok, was de stoomsleepboot SS Pieter Boelen uit Dordrecht. Het schip wordt gesponsord door Van Voorden Scheepsschroeven van de Andus Group. De mensen stonden in de rij: een uur wachten om bij de stoommachine te mogen kijken was normaal.

‘Je kunt maximaal maar met zijn vijven tegelijk veilig in de machinekamer kijken’, zeiden de vrijwilligers. Het schip was door de organisatie naar Vianen gehaald om de opening te verrichten, met het blazen van de stoomfluit, waarna alle schepen de scheepshoorn ontstaken.

Lees meer in De Binnenvaartkrant van 19 mei 2015.

tekst: Evert Bruinekool

 

Op de nautische markt waren losse, draaiende motoren te bezichtigen. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)
Op de nautische markt waren losse, draaiende motoren te bezichtigen. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.