- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsHinder door sloop laatste resten sluiseiland Zeeburg

Hinder door sloop laatste resten sluiseiland Zeeburg

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat voert momenteel de laatste werkzaamheden uit bij het voormalig sluiseiland Zeeburg in het Amsterdam-Rijnkanaal. Het gaat om het omzetten van de vaargeul. De scheepvaart heeft zeker tot 24 juni een beperkte doorvaart.

(foto Rijkswaterstaat)

De werkzaamheden om het sluiseiland volledig te kunnen verwijderen, worden uitgevoerd door aannemer De Vries & van de Wiel. De werkzaamheden, die 10 juni zijn gestart en overdag plaatsvinden, bestaan vooral uit het weghalen van oude funderingspalen midden in het kanaal.

Eénrichtingsverkeer
Op de vaarweg geldt tijdens de werkzaamheden éénrichtingsverkeer. Verkeerspost Schellingwoude stelt het scheepvaartverkeer op de hoogte. Bij drukte moeten schepen op elkaar wachten. Dit geldt voor zowel de recreatie- als de beroepsvaart. De verkeerspost krijgt ondersteuning van vaartuigen die voor scheepvaartbegeleiding zorgen. Ook zijn extra veiligheidsmiddelen ingezet, zoals dynamische route-informatiepanelen (drips) en wrakkenpontons. Op deze manier wordt duidelijk aangegeven waar het werk wordt uitgevoerd en waar de scheepvaart moet varen om losdrijvende delen te vermijden.

Damwanden vervangen
Na deze twee weken met beperkte doorvaartbreedte wordt de vaarweg verlegd naar de westzijde van het kanaal, zodat de fundering van de vroegere heftoren aan de oostzijde kan worden verwijderd. Ook de damwanden worden vervangen.
Eind van dit jaar zal de vaarweg gereed zijn. De werkzaamheden aan de natuurvriendelijke oever worden in 2015 afgerond.

100 meter breed
Als de laatste hand aan het verwijderen van sluiseiland Zeeburg is verricht, is het Amsterdam-Rijnkanaal ter plaatse 100 meter breed. Dat was 50 meter. Hierdoor ontstaat ruimte voor de verwachte groei van het aantal schepen, die gemiddeld ook nog eens groter zijn.
Ten zuiden van het voormalig sluiseiland komt in de buitenbocht een natuurvriendelijke oever. Deze oever bestaat straks uit een vooroever met daarachter een luwe zone, waar diverse soorten vegetatie zich kunnen ontwikkelen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -